Ciutat

Una desena d’escoles vallesanes combatran la desinformació i les ‘fake news’

Alumnes d'un centre de Girona participen a un dels tallers / CEDIDA

Centres escolars de Sabadell, Badia, Cerdanyola, Montornés, Parets, Llinars, Sant Fost, Ripollet, Granollers o Mollet gaudiran de xerrades de membres del Col·legi de Periodistes per explicar-los la funció social dels mitjans de comunicació i facilitar-los eines per combatre la desinformació, i especialment a detectar les fake news. Els tallers s’emmarquen dins la desena edició del programa “La premsa a les escoles”, organitzar per l’Obra Social “La Caixa”.

Les xerrades comencen el pròxim mes de març i arribaran a més de 3.600 alumnes i 75 centres de tota Catalunya, amb un repartiment proporcional arreu del territori. A la província de Barcelona hi participen 31 centres, a Tarragona 12, Lleida i Girona 10; Catalunya Central 7 i a les Terres de l’Ebre 5. Durant més de quatre setmanes diferents col·legiats/des de cada demarcació es desplaçaran a cadascun dels centres escolars per explicar el seu coneixement sobre l’ofici i transmetre la importància que tenen els mitjans de comunicació en la societat.

En el decurs d’aquests anys -expliquen els impulsors-, s’ha observat el protagonisme de les xarxes socials com a principal canal de comunicació a través del qual s’informen els alumnes. La situació “els exposa a la “infoxicació” o saturació informativa, però sobretot a les fake news i la postveritat, amb tot el què socialment comporta”, continuen. D’aquí que se’ls hi expliqui les diferències que hi ha entre canals d’informació i mitjans de comunicació i les garanties i beneficis que aporta el periodisme que abraça el codi deontològic, rigorós, contrastat i plural.

Comentaris
To Top