Ciutat

Dijous gras (o llarder), temps de coca

La coca de llardons, originària del Pirineu català, és un dolç ple de disbauxa que s’ha fet emblemàtic per aquestes dates

Imatge d'arxiu de diverses coques de llardons / TAMORLAN / WIKIMEDIA

[Per Paloma Arenós]

Els seus ingredients ja anuncien que comença la festa grossa i la disbauxa. Originària de bona part del Pirineu català, la coca de llardons s’elabora amb ous, sucre, farina, llardons –llard, greix del porc– i pinyons. Tradicionalment es menja a l’època de Carnestoltes –a partir del dijous gras o dijous llarder– i ajuda a encarar el període de dejuni associat a la Quaresma. La tradicional té una textura més aviat seca gràcies a la massa de pasta de full, i és força calòrica, plenament justificat pel seu origen de zones de molt de fred, d’alta muntanya. Però des de fa algunes dècades, els forns de pa i pastisseries d’arreu n’elaboren una amb crema per sobre.

Al forn de pa Carreras de Sabadell, la seva responsable, Anna Carreras, detalla que “des dels inicis, elaborem la coca tova de llardons, que és com una coca de brioix, amb llardons triturats a dintre. És una recepta que va portar l’avi, que venia de Girona, ja fa molts anys”. A més dels dies que envolten el Carnaval, Carreras detalla que fan la coca de llardons durant tot l’any, especialment per al cap de setmana i també per encàrrec.

“Preparem la de coca amb pasta de full, que possiblement és la més coneguda. Té una feina molt entretinguda, ja que s’ha de fer un pastó, que vol dir que has d’anar posant el greix entre les capes de la pasta i anar fent plecs, ben prims. Queda boníssima”, anuncia. Aprofiten aquesta base per decorar-la amb crema per sobre, una varietat que té molt d’èxit, reconeix, ja que la crema la fa més amorosida.

L’altre dolç típic és el bunyol de Quaresma, que ja es troba en alguns forns, tot i que, segons la tradició, s’ha de menjar entre el 6 de març i el 18 d’abril, quan se celebra aquest període de dejuni. “Nosaltres els fem d’aire, molt esponjosos, i també farcits de crema, nata o trufa. La gent ens el demana ja, però els tindrem d’aquí a unes setmanes”, apunta Carreras. Per al dia de la Palma (diumenge de Rams), tindran currutacos: galetes seques per penjar al palmó.

Per al maridatge de la coca de llardons i els bunyols de Quaresma, el sabadellenc Josep Querol assegura que “combinen molt bé amb una ratafia perquè és un licor aromàtic i amb molta tradició al nostre territori”. Aquest expert en vins i licors explica que la ratafia s’elabora amb nous verdes, herbes aromàtiques i remeieres, aiguardent o anís, sucre i aigua per rebaixar la graduació; i proposa la ratafia artesana Russet d’Olot, elaborada per Xavier Codina, per a tastar en aquestes dates. L’ampolla val 9,5 €.

La recepta

Ingredients:

1 làmina de pasta de full
80 g de llardons
80 g de sucre + 25 g de sucre
pinyons
1 ou

Preparació:

  1. Amb la picadora, piquem 80 g de sucre i els llardons.
  2. Empolsinem la taula de treball amb farina.
  3. Col·loquem, sobre la farina, la pasta de full horitzontal i la dividim imaginàriament en tres parts longitudinals.
  4. Escampem per sobre la franja central la meitat de la barreja dels llardons.
  5. Dobleguem una banda sobre la franja central i l’estirem una mica amb el corró.
  6. Repartim per sobre la resta de llardons.
  7. Tapem amb l’altra banda i tornem a estirar-la amb el corró.
  8. Tallem les vores per tal de fer la coca rectangular.
  9. Pintem la coca amb l’ou batut i l’espolsem amb la resta del sucre i els pinyons.
  10. Coem la coca al forn a 190° fins que estigui daurada.

Bon profit i feliç dijous gras!

Comentaris
To Top