Ciutat

Podem i EUiA fan via i presenten les primeres propostes, feministes, del seu programa

Morell, a la dreta de la imatge, i Laura Rodríguez, a l'esquerra, aquest divendres / D.S.

La candidatura formada per Podem Sabadell i EUiA treballa a ple rendiment de cara a les eleccions municipals. Sense tancar la porta obertament a pactar amb Sabadell en Comú, formació que lidera Joan Berlanga (abans En Comú Podem Sabadell), però amb la intenció d’avançar pel seu camí. Preguntada per la possibilitat d’incorporar-se a aquesta candidatura, la secretària general de Podem Sabadell, Marta Morell, ha explicat que “volem sumar totes aquelles forces que entenguin la necessitat d’apostar per lideratges femenins i posar les dones al centre de la política”.

Aquest dijous Marta Morell, acompanyada de membres d’EUiA de Sabadell com la seva coordinadora general, Teresa Ibáñez, ha presentat els eixos programàtics de la candidatura en clau feminista, pensant en la vaga del 8 de març a la que ha anunciat que se sumaran. “Les dones farem visibles les nostres reivindicacions i aspiracions per a assolir una societat igualitària i sense discriminacions”, ha dit Morell.

La líder de la formació morada ha apuntat diferents eixos programàtics en relació a feminitzar la política, com la lluita contra la violència masclista, i llença un missatge clar “davant d’aquells que neguen la violència per raons de gènere, nosaltres diem prou de violència contra les dones”. Podem i EUiA també volen prioritzar l’atenció a persones maltractades i desplegar polítiques de prevenció de la violència masclista des de l’Ajuntament. També volen aplicar la perspectiva de gènere en temes com l’oferta en habitatge o a l’espai públic, “on els interessos i les necessitats són plurals i cal donar satisfacció a tota la població i no només a una part”, i visibilitzar les tasques de cures i reproductives.

En aquest sentit, Morell ha destacat la reforma de la plaça de la Llibertat de la Concòrdia, amb més pistes de petanca i més zona infantil. Denuncia que “s’ha preferit ampliar un espai molt masculinitzat en dretriment de la necessitat clara de millorar significativament l’espai pel joc infantil en una plaça on hi ha l’escola Font Rosella”.

Posar les dones al centre

La secretària general de Podem Sabadell destaca que la configuració actual del ple municipal “expressa una situació de desigualtat envers les dones”. Marta Morell subratlla la necessitat de feminitzar l’Ajuntament perquè Sabadell mai ha tingut una dona alcaldessa, 7 dels 8 grups municipals estan liderats per homes i dels 27 regidors només hi ha set dones. “La necessitat de feminitzar el ple és ben clara”, creu la líder política. Per això, des de la candidatura amb EUiA vol potenciar els lideratges femenins i que tingui una majoria de dones.

“El veritable repte” de Podem – EUiA, segons Morell, és desenvolupar unes polítiques i uns pressupostos municipals amb perspectiva de gènere que “de manera transversal abastin totes les àrees del govern i posin les necessitats de les dones al centre”. La líder política manté que “les dones som un col·lectiu divers, que també presenten problemàtiques específiques que no podem deixar de banda i requereixen diferents tipus de resposta”. Segons Morell, a Sabadell s’ha fet un bon diagnòstic de la situació de les dones i aplaudeix el Pla d’Igualtat de Gènere 2018 – 2022 engegat per l’Ajuntament. “Però les polítiques públiques en aquest àmbit no sempre tenen la visibilitat, ni la prioritat, ni els recursos suficients que es mereixen per assolir avenços profunds en la igualtat de gènere o la diversitat sexual”, ha afegit la política.

Llista per decidir

A hores d’ara la llista no està tancada, i Marta Morell ha insistit en què primer volen parlar del programa i després dels noms. En tot cas, els nou membres de Podem que estaran a la coalició ja els va escollir la formació en un procés de primàries, en què Morell va sortir escollida número 1 i tot apunta que liderarà la candidatura amb EUiA.

Comentaris
To Top