Ciutat

La residència pública obre una esquerda al govern (i a Unitat pel Canvi)

Crítiques a ERC i PDECat pel seu paper en la negociació per la residència pública amb la Generalitat

/ ÓSCAR ESPINOSA

Divisió en el govern en una moció per instar el Govern de la Generalitat a construir la residència pública compromesa a Sabadell. La Crida, ERC, Guanyem, d’una banda; i Unitat pel Canvi, per una altra, han votat en sentits oposats sobre la construcció i la posada en funcionament de la residència i del centre de dia Sud Parc Central Sabadell. A banda, dins d’Unitat pel Canvi, el regidor Ramon Vidal ha votat en sentit contrari als seus companys.

El text, presentat conjuntament pel PSC i Cs, ha estat rebutjat per la majoria de grups municipals. Aquests han coincidit, però, en el fet que existeix una llarga reivindicació per obrir una residència a la ciutat i que cal elaborar un pla específic del sector, tenint en compte l’envelliment progressiu de la població i l’evidència que a Sabadell no existeix oferta pública.

Ajuntament i Generalitat van arribar a un acord per cofinançar el nou centre per a la tercera edat, però això no ha evitat que apareguin recels i dubtes sobre la inversió: en el transcurs del debat, han aparegut reclams dirigits als grups que representen el Govern de la Generalitat, els del PDECat i d’ERC.

El paper d’ERC i PDECat

La residència pública ha tornat a fer que la política municipal toqui amb l’autonòmica. ERC i PDECat s’han posicionat en contra de la moció que apuntava al govern català. La demòcrata Sílvia Renom ha assegurat que el rebuig no tenia res a veure amb “les sigles” i ha assenyalat –agafant-se al reclam de la moció que la Generalitat sufragui el 100% de l’obra– que donar suport a la moció vol dir “no fer res més que esperar”.

Sílvia Renom (PDECat) ha justificat el ‘no’ del seu grup / ÓSCAR ESPINOSA

El regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, també ha defensat l’acord de confinançament al que s’ha arribat amb la Generalitat. “El ciutadà vol la solució“, ha exposat el republicà, que ha tret de l’augment que s’ha produït de les places concertades a la ciutat. La Crida i Guanyem s’han sumat al rebuig de la moció, també en defensa del compromís entre ambdós governs.

En clau municipal, el govern quadripartit ha tornat a evidenciar divisió en una votació plenària. Mentre ERC, la Crida i Guanyem han votat en contra, Unitat pel Canvi –menys l’escindit Ramon Vidal– ho ha fet a favor. El tinent d’alcalde Joan Berlanga ha carregat també contra els grups independentistes per la seva negativa als pressupostos de l’Estat de Pedro Sánchez, acordats amb Podem: “S’obliden que el dia a dia avança“, ha recriminat el podemista.

Sabadell, “caixer automàtic de la Generalitat”

Un dels grups més crítics amb les promeses del Govern de la Generalitat ha estat el PP. El seu regidor, Esteban Gesa, ha carregat contra ERC i el PDECat per la seva gestió. “És bastant de fum“, ha exposat, tot posant èmfasi en una suposat perfil baix de l’Ajuntament davant les negociacions amb la Generalitat.

En aquest sentit, el popular s’ha dirigit directament al portaveu d’ERC, Juli Fernàndez, que és també delegat de la Generalitat a Barcelona. “Faci alguna cosa si és delegat de la Generalitat. Estem tapant les vergonyes del Govern de la Generalitat“, ha sentenciat.

PSC i Cs també han carregat contra l’executiu català, al qual han assenyalat per haver compromès diverses ocasions la inversió i haver-la postergat. La socialista Mercè Porras ha rebutjat “regalar” l’aportació de l’Ajuntament de Sabadell quan les residències públiques són competència exclusiva de la Generalitat i ha parlat “d’electoralisme” davant la proximitat dels comicis locals.

La residència, etern reclam

Sabadell no té una residència pública, a diferència d’altres grans ciutats d’una mida similar. Sense anar més lluny, Terrassa compta amb una residència pública amb 198 places disponibles. Badalona i l’Hospitalet de Llobregat, també de característiques demogràfiques similars, tenen dues i tres residències públiques (amb 100 i 250 places) respectivament.

Hi ha hagut compromisos i promeses durant dècades, però el projecte mai s’ha arribat a materialitzar: l’últim va ser obrir la primera residència l’any 2019. La reivindicació fa més de 17 anys que es troba sobre la taula i de moment, a la ciutat, tots els centres són concertats o privats: en són 26 amb 1.074 places, amb un dèficit de 749 places.

“Cofinancem la residència perquè, per fer un projecte realitat, ha de ser viable”

Recentment, la Generalitat i l’Ajuntament han arribat a un acord per a posar en marxa una residència i centre de dia Sud Parc Central Sabadell., amb 98 places de residència d’un total de 102. Tot i que el conseller de Benestar Social i Famílies, Chakir el Homrani, ha explicat al D.S. que la proposta és en ferm, el mateix equip de govern ha reconegut que el projecte encara és preliminar. “És una declaració d’intencions”, va explicar l’alcalde Serracant aquesta mateixa setmana. De fet, el document haurà de passar pel ple i encara no s’ha fet cap redacció del projecte ni licitació de les obres.

Comentaris
To Top