Ciutat

La ‘gymtimidació’ i l’auge dels gimnasos femenins

L'Anna entrena assíduament al Basic Factory, un gimnàs mixte / Victòria Rovira

“Un 14% de les dones que van al gimnàs s’han sentit incomodades algun cop perquè un o més homes les ha intimidat verbalment o amb la mirada”. Per a la psicòloga Lucía Pérez, la gymtimidació és una conseqüència de “la cosificació permanent” de la imatge femenina. “Algunes dones, a causa de la història d’assetjament al carrer, els hi costa sentir-se completament segures a espais mixtes”.

Això explicaria l’auge dels gimnasos femenins, dos a Sabadell [Curves i Fuerza Salud], una pràctica que va néixer als Estats Units fa 43 anys  quan es va obrir un nou nínxol de mercat: dones que volien cuidar-se però no trobaven el confort en els gimnasos convencionals.

Opcions n’hi ha per tothom. Fem un recull d’opinions, experiències i arguments de per què sí i per què no optar per un gimnàs exclusivament femení.

L’Anna entrena assíduament al gimnàs mixte Basic Factory / VICTÒRIA ROVIRA

Els arguments

  • CREMAR GREIXOS

“La majoria de dones no demana muscular, sinó tonificar i cremar greixos”, explica Mireia Lluch, propietària de Curves Sabadell, un gimnàs exclusivament femení amb 200 usuàries. Es tracta d’una sala amb màquines “adaptades a l’anatomia femenina” i, sobretot, a les seves demandes. “Les dones exerciten uns músculs que normalment els homes no treballen, com els abductors i el tors lateral”, explica la tècnica.

  • OBJECTIUS

Néstor Blanco, tècnic físico-esportiu del gimnàs mixte Basic Factory, explica que la majoria d’usuàries– el 50% de la clientela–, “prefereix entrenar cames, gluti i abdominal, mentre que els homes se centren en la zona del tors i els braços”. “Però cal canviar aquesta concepció i potenciar la convivència”, considera. “Homes i dones poden entrenar de la mateixa manera segons els seus objectius i necessitats”, assegura.

Blanco explica que les dones tenen 16 vegades menys testosterona que els homes –l’hormona que principalment s’encarrega de generar massa muscular–, i vuit vegades més estrògens –que contraresten l’acció de la testosterona. “Així, fent el mateix exercici, les dones no desenvoluparan el mateix múscul que els homes”, explica Blanco.

Segons ell, les sòcies del gimnàs tenen objectius diversos, però la preferència majoritària son les activitats dirigides. “És cert que a moltes dones els hi costa entrar a la sala fitness per primer cop”, explica Néstor Blanco, però “la creença que aquesta sala està dedicada als homes és falsa, i poc a poc s’està desmuntant”.

Experiències

  • INTIMIDACIÓ

“Em sentia infravalorada, en lloc d’una esportista qualsevol, era una dona que consideraven inferior i que havia de fer un sobreesforç per guanyar-se el respecte dels companys”. Aquest és el relat de Cristina Sandez, ex jugadora de bàsquet que va viure una mala experiència quan es va apuntar a un gimnàs per mantenir-se en forma. “Cada cop que entrava a la sala de màquines, sentia la mirada dels homes i fins i tot algun xiuxiueig”, recorda. “L’actitud dels meus companys m’incomodava fins el punt que m’autocensurava a l’hora de fer determinats exercicis”.

  • COOPERACIÓ

Júlia Bernabeu, del gimnàs Rukeli diu que en aquesta instal·lació, “conviuen dones i homes en un ambient més equitatiu. És gimnàs mixte on s’intenten abandonar els clitxés masclistes i la competitivitat típica dels gimnasos”. Es tracta, afegeix “de compartir un espai en igualtat de condicions i introduir les dones als esports, per exemple, de contacte”.

Comentaris
To Top