Vallès

Els experts preveuen una primavera amb altes concentracions de pol·len

Una màquina de captació de pol·len a la terrassa de la Facultat de Ciències / X.O

Aquesta primavera serà complicada per a les persones que siguin al·lèrgiques al pol·len. La Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’ICTA-UAB preveu que els nivells de pol·len seran molt alts enguany. “Les persones al·lèrgiques tindran problemes aquest any, i s’han de prendre precaucions”, advertia Jordina Belmonte, investigadora de l’ICTA-UAB i responsable de la XAC, en la presentació de la primavera pol·línica d’aquest matí al campus de Bellaterra.

Teresa Garriga i Jordina Belmonte en la presentació d’aquest matí / X.O.

L’experta ha advertit que aquest any les concentracions de pol·len poden ser altes i que això pot anar acompanyat d’un increment dels casos d’al·lèrgies. “És possible que amb concentracions tan altes, persones que no hagin tingut mai cap al·lèrgia, debutin”, assegurava Belmonte.

Entre les espècies que tenen més concentració de pol·len a l’atmosfera de Catalunya, Belmonte ha destacat les cupressàcies amb un 23%, el plàtan d’ombra amb un 10%, la parietària amb un 6%, l’olivera amb el 5%, les gramínies amb el 4% i les quenopodiàcies amb el 3%. Tot i així, l’experta ha advertit que algunes espècies, com les gramínies tenen poca concentració a l’atmosfera (4%), però són les que afecten a més pacients, en aquest cas arribaria a un 52%, o en el cas del plàtan d’ombra, amb un 10% de concentració afectaria a un 39%.

El clima és un dels factors que l’experta ha destacat en la pol·linització d’aquest any. Tot i haver tingut un hivern més càlid, la tardor va ser una de les més humides. “Aquesta gran pluja ha fet que tinguem unes pol·linitzacions molt grans”, assegurava Belmonte, i destacava la del xiprer, que enguany ha superat els pics més alts des de l’any 1994.

Situacions per revertir l’impacte

 Belmonte ha explicat que aquesta situació d’alta concentració de pol·len a l’atmosfera es podria revertir amb pluges o temperatures altes. Si plou durant el dia, el pol·len cauria a terra i les persones al·lèrgiques estarien millor. Una altra situació que minimitzaria els efectes seria una pujada de la temperatura, però si no passa res d’això, la primavera serà problemàtica”, assegurava la investigadora.

El 50% de la població serà al·lèrgica al 2050

 Segons les dades que ha presentat la doctora Teresa Garriga, especialista en Al·lergologia infantil a l’Hospital Vall d’Hebron, a Catalunya hi ha 1,5 milions de persones que pateixen alguna patologia al·lèrgica respiratòria, i en 4 de cada 10 casos és a causa del pol·len. “Al 2050, un 50% de la població serà al·lèrgica”, advertia Garriga.

L’al·legòloga ha assegurat que quan hi ha més pol·len a l’aire les visites a urgències es multipliquen per 3. “Si no canvien les previsions, serà una primavera molt dolenta”, deia Garriga. L’experta ha defensat que els pacients “necessiten un diagnòstic adequat”, per conèixer millor el causant de l’al·lèrgia.

En aquest sentit, Garriga ha advertit que no hi ha suficients especialistes a Catalunya. “La OMS recomana 1 al·legòleg per cada 50.000 habitants”, explicava, i assegurava que a algunes zones de Catalunya com a Girona, hi ha 1 per 750.000 habitants. També ha defensat la necessitat de donar importància als casos en nens. “Cada vegada hi ha més que són al·lèrgics als àcars i a alguns tipus de pol·len”, advertia Garriga. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya de l’any 2015, les al·lèrgies cròniques afecten al 10,4% dels nens i ja és el seu segon problema de salut.

Comentaris
To Top