Ciutat

La premsa local i comarcal, líder d’audiència a Catalunya

Més de mig milió de lectors i lectores escullen cada dia informar-se amb mitjans de proximitat en paper

Els ponents de la sessió sobre premsa comarcal / D.S.

La premsa local i comarcal lidera tots els rànquings d’audiència a Catalunya enfront a la premsa generalista: 1,1 milions de lectors mensuals en paper (565.000 lectors diaris, de mitjana) i més de 5 milions d’usuaris únics a través d’Internet. Aquest 2019, a més, la premsa de proximitat ha assolit un rècord històric en l’àmbit digital: 27 milions de pàgines vistes cada mes.

Són dades de l’Estudi d’Audiència de la Premsa Comarcal, encarregat a l’empresa Audimedia per l’ACPC, l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal. “La premsa comarcal és líder sense tenir cap mitjà a Barcelona capital ni a la ciutat de Tarragona”, explicava aquest divendres al matí el president de l’ACPC, Francesc Fàbregas, durant la presentació de l’informe a Sabadell.

L’ACPC reuneix la gran majoria d’empreses editores de premsa comarcal i local de Catalunya, escrites en català i amb difusió de pagament: 137 publicacions, 94 de les quals són en format paper i 43 eminentment digitals. Francesc Fàbregas ha justificat ahir la necessitat de l’estudi pel fet que les grans auditories de mitjans obvien tots aquests mitjans. “L’any 2016 l’Estudio General de Medios (EGM) va deixar d’analitzar les dades dels mitjans comarcals i hem hagut d’assumir nosaltres aquesta tasca”

El consultor Enric Yarza ha volgut remarcar el bon estat de forma de la premsa comarcal i ha recordat que aquesta “sempre està present a la vida local assumint un paper de dinamitzadora de la vida social” i que, en prova d’això, “aporta un contingut de proximitat que no ofereix cap altre mitjà”, ja que arriba “on els altres no poden”. Aquesta afirmació se sustenta també en gran quantitat d’activitats en què s’involucra la premsa local, ja sigui com a organitzador o participant.

En aquest sentit, el periodista i doctor en comunicació Toni Aira ha lloat la capacitat de la premsa comarcal de fer-se propera al lector. “Ningú com ella ha entès des dels inicis la proximitat i la segmentació del públic”, ha opinat. Ha clausurat l’acte Miquel Gamisans, Secretari de Difusió i Atenció Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, que ha afirmat que “la premsa comarcal fa una foto social del país imprescindible, ja que la vertebració territorial és cabdal i ella hi juga un paper molt important”.

Comentaris
To Top