Oci i cultura

Els homes primitius envaeixen l’Espai Cultura Fundació 1859

El passat no es pot canviar, però sí que pot canviar el que en sabem. I en això ens pot ajudar l’exposició ‘Neandertals a Catalunya’ que es podrà veure a partir d’avui i fins al 16 de juny a l’Espai Cultura Fundació 1859. Es tracta d’una mostra que actualitza de manera didàctica les últimes investigacions que s’han fet sobre l’’Homo neanderthalensis’ arreu del món, però sobretot centrat a Catalunya.

Descobriments constants

La visió respecte als neandertals al llarg de la història ha anat canviant. Des de la seva primera descoberta, que va permetre identificar-los, a la vall de Neander, a Düsseldorf, Alemanya, que s’han anat descobrint diferents restes i fòssils. A Catalunya hi ha dos jaciments que han fet replantejar la seva presència i història al territori català; per una banda, la cova del Gegant de Sitges, per l’altra, una antiga pedrera de travertí al Pla de la Formiga de Banyoles.

A l’exposició es resolen dubtes i es descobreixen secrets, com per exemple l’herència genètica que comparteixen amb nosaltres, o fins i tot com eren, què menjaven o quina tecnologia utilitzaven. Els neandertals tenien un desenvolupament cognitiu totalment humà, i això s’ha demostrat, ja que s’ha descobert que utilitzaven pigments, enterraven els cadàvers a consciència i també utilitzaven ornamentació personal. I totes aquestes descobertes es podran observar a l’exposició.

A l’espai es podran trobar rèpliques, però també contingut audiovisual didàctic amb entrevistes a investigadors nacionals i internacionals.

Comentaris
To Top