Ciutat

Lucia Caram parla, a l’Aula de l’Aigua, dels drets dels consumidors en situació vulnerable

Un moment de la intervenció de Lucia Caram a l'Aula de l'Aigua, dijous al vespre/LLUÍS FRANCO

Lucia Caram, la monja dominica ha parlat aquest vespre dels Drets dels consumidors en situació vulnerable. Ho ha fet a l’Aula de l’Aigua, el Dia del Consumidor. Caram ha fet una crítica de les polítiques que promouen un major consum com a panacea per superar les crisis econòmiques. I s’ha referit a les persones que estan en situació de vulnerabilitat i no poden consumir “no per això deixem de ser consumidors i tenen drets”, ha dit. Sovint aquest col·lectiu de persones es veuen abocades a un consum de baix perfil “i les persones vulnerables tenen dret, no només a les coses més bàsiques, també a altres productes que facin digne la seva vida”, ha etzibat la monja.

Utilitzant i frasejant moltes cites de diversos personatges com Pere CasaldàligaKennedy, John Lennon i el famós passatge evangèlic del ‘miracle dels pans’, Lucia Caram ha dit que a les persones més vulnerables “els han robat fins i tot la seva veu, i ara parlen per ells”. Ha parlat de l’excés de consumisme i del doble discurs que fan des de la Unió Europa i els  Estats Units, quan parlen de consum responsable “perquè només comptem amb aquella part de la població que tenen poder adquisitiu per consumir, no parlen dels que també tenen dret a fer-ho i no poden”, conclou.

Utilitzant una frase del teòleg de l’alliberament Leonardo Boff, ha expressat en una frase la situació mundial de la població “un 20% de la població del món consumeix el 80%, de recursos, mentre que un 80% de la població mundial s’ha d’acontentar en consumir tan sols el 20%”. Lucia Caram s’ha congratulat del fet que, a Sabadell no es talli l’aigua a cap família amb situació de vulnerabilitat, però ha advertit que cal canviar el repartiment dels recursos i això implica no deixa ningú fora del ‘sistema’.

En el mateix acte el president d’Aigües Sabadell, Enric Blasco, ha dit que avui, Dia del Consumidor era un dia perfecte per fe balanç, i ho ha fet. Ha donat algunes xifres referents al fons social que Aigües Sabadell compareix amb l’ajuntament per ajudar a famílies amb dificultats econòmiques. Segons Blasco, el 2018 s’han fet acords amb 5.500 famílies que no podien fer front al rebut de l’aigua, i ha recordat que a Sabadell ningú, encara que estigui en situació difícil, no es queda mai sense aigua.

La Tinenta d’Alcalde Marisol Martínez ha destacat que l’aigua és un patrimoni natural important i que des de l’ajuntament s’ha fet un gran esforç per fer arribar els drets dels consumidors a tots els barris.

Per la seva banda, Josep Escartín, director Clients de la companyia, ha afegit algunes xifres, ha parlat de 661 mil euros de fons social destinat a bons socials, i ha dit que l’any 2016 tan sols el 20% dels ciutadans coneixien aquestes prestacions socials, i el 2018 ja era el 61 per cent dels sabadellencs que saben que són i com es poden utilitzar.

Dimarts vinent, l’Aula de l’aigua, comptarà amb el meteoròleg de TV3 Tomàs Molina que parlarà del canvi climàtic i la seva repercussió en l’aigua.

Comentaris
To Top