Ciutat

227 persones participen a la Marató de Sang

L'equip d'auxiliars i voluntaris que participen a la campanya d'enguany / P.A.

Aquest matí ha començat la marató per donar sang a Sabadell. Les donacions es poden fer al Casal Pere Quart fins a les 21 h i també a la Biblioteca de Ponent, fins a les 14 h i de 17 h a 21 h. En tancar, les donacions havien arribat a les 227. En l’edició passada van donar sang 330 persones a tota la ciutat, una xifra que creix amb les contínues campanyes que es fan en diferents punts de Sabadell, la més recent la recollida que es va fer el passat dia 24 de març a la plaça del Doctor Robert, a la que van participar els Bombers de Sabadell.

Pel pròxim mes de maig és previst fer una altra recollida al Complex dels Mossos, a Castellarnau. De fet de recollides de sang se’n fan setmanalment. Arnau Maspons, un dels responsables de la Marató, ha explicat que el perfil del donant és molt variat. Les persones que hi van han de complir uns requisits molt rigorosos.

Quins requisits hi ha per donar sang?

  • Pots donar sang si tens entre 18 i 70 anys, peses més de 50 quilos i et trobes bé de salut.
  • Les dones poden donar sang un màxim de tres vegades l’any i els homes un màxim de quatre.
  • Entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos.

Tant per la seguretat del donant com del receptor, abans de la donació es fa una entrevista mèdica i es mira la pressió del donant i el nivell d’hemoglobina.

Provisions per entre quatre i dotze dies

En aquests moments, i segons dades d’aquesta entitat, de la que hi ha menys reserva és la del tipus 0- (4 dies) i A-i B- (6 dies). Pel que fa a la resta, hi ha reserva de dotze dies pel tipus B+ i AB+. Pel que fa a 0+ n’hi ha per set dies i per la sang del tipus A+, onze dies. La sang que costa més de recaptar és la del tipus AB– i és de la que sempre hi ha menys reserves.

A Catalunya es fan 21 transfusions al dia a nens i nenes ingressats als hospitals catalans.

Comentaris
To Top