Ciutat

Tomàs Molina: “No hi ha un fort rebuig al canvi climàtic”

El meteoròleg Tomàs Molina durant la ponència a l'Aula de l'Aigua / LLUÍS FRANCO

“No anem contra el canvi climàtic perquè el temps primaveral ens agrada, pel que no hi ha un fort rebuig al fenomen”, ha explicat el meteoròleg Tomàs Molina durant la ponència centrada en els ‘Fenòmens meteorològics extrems’ organitzada per Aigües Sabadell. El meteoròleg adverteix d’una necessitat de canvi immediata: “ens trobem davant una cruïlla, si no apliquem mesures ara, el 2025 els efectes ja seran visibles”, ha destacat.

En aquest sentit, explica que la temperatura mitjana augmentarà un grau durant els mesos d’estiu entre 2025 i 2030 i, sovint, l’increment pujarà dos punts. “Podem arribar fins als 40ºC“, avisa Molina. A l’hivern, les temperatures també seran més suaus. Un factor que anirà acompanyat de fenòmens extrems com grans pluges torrencials i agressives, freqüents onades de calor i grans períodes sense precipitacions.

Un dels altres factors que ha assenyalat el meteoròleg és l’increment d’incendis forestals, que seran més comuns al centre d’Europa. Molina ha afegit que “a la península Ibèrica aquest tipus d’incidents són més comuns i tenim els recursos per fer-hi front, però a Alemanya, França i Polònia no”. També augmentaran les inundacions, que tenen una tendència in crescendo a causa de les intenses pluges.

Reduir les emissions de CO2

Davant d’aquests escenaris, Molina alerta que no només caldrà fer una reducció dràstica de les emissions de diòxid de carboni (CO2), en línea a les premisses establertes a l’acord de París, sinó que les properes generacions “hauran d’inventar un mètode per eliminar fum entre els anys 2050 i 2075”.

Segons les previsions científiques, el 2025 hi haurà problemes d’abastiment d’aigua que implicaran moviments territorials fins al punt que en moltes ciutats s’hi concentraran entre 5 i 10 milions de persones. “És importantíssim pensar com gestionarem els recursos, com ara el proveïment d’aigua, en aquestes grans metròpolis”, subratlla Molina. En aquest sentit, el presentador del Temps de Tv3 ha parlat de “potenciar el sanejament i, sobretot, la reutilització de l’aigua”. Davant la directiva d’Aigües Sabadell i un nombrós públic que ha omplert l’Aula de l’Aigua del carrer de la Concepció, Molina ha subratllat que “no totes les ciutats del món tenen sistemes de sanejament eficients com a casa nostra”.

Comentaris
To Top