Ciutat

La primera foto d’un forat negre ressona al món

La primera fotografia del forat negre en la regió M87 / EHT

Més de cent anys d’investigació s’han confirmat aquest dimecres al matí amb la primera foto en detall d’un forat negre. La teoria de la relativitat d’Albert Einstein expressa l’existència de llocs on el teixit de l’espai-temps es distorsiona d’una forma on ni la llum pot escapar.

El teòric físic de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell Joan Antoni Ros, explica que, fins ara, només es podia observar la matèria que absorbia el forat a causa de la mida tan petita del fenomen.

La foto l’ha fet el consorci internacional Event Horizon Telescope (EHT), un projecte que ha reunit vuit potents radiotelescopis i uns 200 investigadors repartits per a tot el món que funcionaven amb la potència d’un de la mida de la Terra. A l’abril del 2017, els observatoris ALMA (Xile), APEX (Xile), IRAM (Madrid), LMT (Mèxic), SMT (Arizona, Estats Units), JCMT (Hawai, Estats Units), SMA (Hawai, Estats Units), SPT (Pol Sud) van coordinar les seves mirades en dos forats negres. Un al centre de la nostra galàxia i l’altre a la galàxia el·líptica M87.

Primera vegada a la història

Aquest forat de la regió M87 està situat a 500 milions d’anys llum de la Terra i pesa 6.000 milions més que el nostre sol, un dels més fascinants. S’ha descobert que aquest forat emet un potent raig que s’allarga durant 5.000 anys llum cap ambdós costats. No és correcte imaginar que el forat negre està emetent llum. Ros remarca que és matèria com restes d’estrelles que el forat negre absorbeix anomenat discos d’acreció.

El descobriment ha il·luminat els científics, que obren noves línies d’investigació. Ros apunta que l’objecte enigmàtic podria connectar amb un altre forat negre a l’altra punta de l’univers establint un pont d’Einstein-Rosen, com li deia Einstein a aquest “viatge”.

Comentaris
To Top