DS MOTOR

SEAT es posa les piles

El-Born
El-Born / CEDIDA

– Mario Patinyo –

En el moment que ens plantegem comprar un cotxe elèctric, és inevitable que ens vinguin al cap algunes preguntes bàsiques: Quants quilòmetres d’autonomia tindrà? Com el recarregaré i quant de temps trigaré? M’agradaran les seves prestacions? Per quant em sortirà la broma? Avui en dia, pocs models ofereixen respostes realment satisfactòries a tantes incògnites. Això sí, el mercat està evolucionant a marxes forçades i l’oferta és cada cop millor, en bona mesura perquè les marques generalistes han decidit apostar pels cotxes elèctrics d’una manera ferma. Seat n’és un clar exemple. La marca catalana acaba d’anunciar el llançament de sis models elèctrics i híbrids endollables en els propers dos anys. El primer ja ha vist la llum sota el nom d’el-Born i amb la gran responsabilitat de ser el primer cotxe cent per cent elèctric de la marca. La seva posada de llarg en el passat Saló de Ginebra va generar una gran expectació, en haver-se anunciat que representarà un revolucionari punt d’inflexió i l’inici de la nova estratègia sostenible de SEAT, basada en el compromís de reduir les emissions de CO2 i la lluita contra el canvi climàtic.

El-Born

/ SEAT

‘Made in’ Barcelona

Dissenyat i desenvolupat a Barcelona –adopta el nom del seu avantguardista barri–, l’innovador el-Born sorprèn pel seu disseny futurista però, per sobre de tot, perquè resol els principals dubtes que solen envoltar els vehicles totalment elèctrics. D’entrada, promet una autonomia de 420 quilòmetres amb una única càrrega, gràcies a les seves bateries de ions de liti d’alta intensitat, amb una capacitat de 62 kWh. Però això no és tot. Des de Seat també asseguren que el procés de recàrrega serà molt més ràpid de l’habitual. Concretament, la bateria passarà del 0 a 80 per cent en 47 minuts, utilitzant uns super carregadors de corrent continu de fins a 100 kW. Pel que fa a les seves p

restacions, el nou el-Born (que tindrà una longitud propera als 4,5 metres, un espaiós interior propi d’un monovolum i un modern equipament) també presumeix d’unes dades molt generoses quan parlem d’un cotxe totalment elèctric: una potència de 150 kW (204 CV) i una acceleració de 0 a 100 km/h en 7,5 segons. De les preguntes que ens plantejàvem al començament, amb el nou el-Born hem trobat respostes gairebé a totes, excepte una: el preu. En teoria, ben aviat hauria d’anunciar-se el cost definitiu, ja que el seu llançament està previst per a principis de l’any vinent… esperem que aquesta resposta també sigui satisfactòria.

El Seat el-Born, el primer vehicle 100% elèctric de la marca catalana

El Seat el-Born, el primer vehicle 100% elèctric de la marca catalana / SEAT

Efecte dòmino?

L’electrificació viurà un procés molt ràpid els mesos vinents, ja que les principals marques generalistes han decidit endinsar-se de ple en aquest mercat i apostar fermament pels endollables. De fet, el segment dels utilitaris viurà una aferrissada competència, amb l’arribada de les versions amb bateries del Peugeot 208, l’Opel Corsa, el Renault Clio o el Kia Soul… entre d’altres. Fins i tot Citroën ha anunciat que vol recuperar el llegendari 2CV en versió elèctrica l’any 2022. L’innovador model el-Born serà pioner dins de Seat i sembla disposat a iniciar un camí sense retorn per a la marca de Martorell. Esperem que provoqui un efecte dòmino i que ajudi a fer assequible la tecnologia sostenible per a qualsevol butxaca.

Comentaris
To Top