JOSEP MERCADÉ

La construcció es torna a despertar

[Per Josep Mercadé, periodista]

Durant les pròximes setmaamena d’impactes comunicatius que ens parlaran, sobretot, de fer la ciutat més habitable per a les persones. Massa vegades aquest es converteix en un recurs fàcil per part dels nostres polítics. Per aconseguir-ho cal millorar l’estructura urbana formada bàsicament pel conjunt dels seus habitatges.

Quan encara ressonen els gemecs de la bombolla immobiliària punxada sembla que la construcció es torna a despertar després d’una letargia obligada. A poc a poc anem veient com a Sabadell es posen en marxa noves promocions d’habitatges. Però fins a quin punt l’experiència de la desfeta de fa deu anys ens ha de servir de model per no caure en els mateixos errors?

A priori podríem pensar que, efectivament, aquella situació traumàtica no té per què tornar-se a repetir. A la pràctica, però, el que anem veient fa témer que potser no n’acabem d’aprendre. Aquest sector reclama parar l’atenció per evitar aquells paranys de fa una dècada.

Solars que estaven adormits esperant noves oportunitats de negoci, de mica en mica es desperten. El diner del totxo sembla que torna a fluir i noves promocions agafen forma a la ciutat.

El Centre acaba sent el lloc més preuat per als inversors. No és estrany, a les zones antigues és on més s’escau la transformació. A més, el Centre dona prestigi social i acaba sent l’indret preferit per aquelles persones que disposen de capacitat econòmica per pagar els diners que suposa viure en un lloc on no pot anar tothom.

Quina ciutat volem en el futur? D’això en depèn el que s’està construint i projectant en aquests moments. La transformació de les ciutats no és cosa de mesos, sinó d’anys. D’aquí que cal ser molt sensibles en tot allò que s’està executant. Canviar la fesomia actual de Sabadell no serà gens fàcil. La ràpida transformació provocada per les onades migratòries dels anys 60 i 70 han marcat un determinat perfil de ciutat. Però això no ha de ser excusa per cercar un model que sigui compatible amb el passat i el present.

Alguns promotors estan optant per la fórmula de rehabilitar que els permet obtenir més diners a l’hora de vendre que invertir en obra nova. Al Centre aquesta opció fa possible preservar una identitat de ciutat del XIX que potser val la pena mantenir.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top