Oci i cultura

31 FAM, el trap sabadellenc que trenca barreres

Després del seu èxit a les xarxes, el grup de ‘trap’ i música urbana ha publicat el seu primer àlbum ‘TR3TZE’

D’esquerra a dreta: Álex Sánchez (AAA), Ferran Vilalta (Bandam), Eduard Freixes (Kid Pi) i Álex Gil (Koalekai) // Foto: Óscar Espinosa

“El ritme és presto, jo a la pasta hi poso salsa al pesto”. Així comença ‘Ferran Adrià’, un dels temes del nou àlbum dels 31 FAM, ‘TR3TZE’, que ja es pot escoltar a YouTube o Spotify.

Un àlbum amb lletres desenfadades que parlen d’amor, desamor, alcohol i festes acompanyades per ritmes que van des del ‘trap’ fins als ritmes tropicals o el ‘reggaeton’. Unes lletres que també destaquen per combinar el català, el castellà i l’anglès. “Cadascú canta com se sent més còmode”, asseguren, “no ens ho hem plantejat mai”.

Ja pots escoltar ‘TR3TZE’, el debut dels sabadellencs 31 FAM

El grup el formen sis joves sabadellencs sota els noms artístics d’AAA, Bandam, Kid Pi, Koalekay, Joey C i Lil Didi. Sis nois que van començar a fer música per divertir-se, però que el seu èxit a les xarxes els ha portat a treure un àlbum amb el segell Delirics de la discogràfica sabadellenca Picap en un any i mig. Fer-los coincidir a tots no és fàcil, i després de setmanes de mirar de quadrar calendaris aconsegueixo reunir-me amb quatre d’ells: Álex Sánchez (AAA), Ferran Vilalta (Bandam), Eduard Freixes (Kid Pi) i Álex Gil (Koalekai). “Ens costa molt trobar-nos tots, però ara ja ens hi hem posat seriosament. Estem més preparats”, asseguren rient.

Només tenen 18 anys i els seus vídeos acumulen centenars de milers de visites, i ‘Sincero’ ja supera els 3 milions i mig de reproduccions.

L’èxit precoç no els ha fet canviar, i segueixen sent joves caòtics i despreocupats, fins ara aliens al món que els envolta. Tot i això, asseguren que això va a menys i que cada vegada estan més centrats. “Quan veus que la gent s’interessa pel que fas i tens centenars de persones cantant els teus temes als concerts t’adones que la cosa va de debò”, asseguren.

Català, castellà i anglès

Les seves estadístiques de reproducció ho deixen clar. Tot i que en moltes de les seves cançons el català hi és present, el seu públic no és només a Catalunya. “Ens escoltaven a Barcelona, però també a Madrid, València, Sevilla, Alacant… Hi va haver un moment que predominaven més les reproduccions a Espanya que a Catalunya!”. Asseguren que no s’esperaven que temes en català es poguessin escoltar tant a fora, i encara menys “tal com està el tema polític”.

31 FAM ha tingut una molt bona rebuda fora de l’àmbit català, i expliquen que han rebut molts missatges. “Hi ha gent que ens assegura que està aprenent català només per entendre les nostres cançons. Això ens agrada molt”, confessen, “el fet que la gent que no tenia l’oïda entrenada per escoltar cançons en català i que cada vegada li soni millor”. Tot i això no són els únics que s’han apuntat a la música urbana en català. “Molts han vist que tenia més tirada que la que es pensaven al principi”, expliquen els artistes sabadellencs.

Pel que fa a les lletres, hi ha temes que tenen clar que no volen tocar, com per exemple la política. Expliquen que cada integrant del grup té maneres de pensar diferents i per això no es posicionen al respecte. Pel que fa a temàtiques que puguin ser masclistes, confessen que és un tema que els ha fet pensar, però asseguren que ells no han faltat el respecte a ningú, i que si utilitzen paraules ofensives no es refereixen a ningú concret ni a cap col·lectiu.

Un disc eclèctic

Els 31 FAM es defineixen a ells mateixos com a creadors de música urbana, encara que principalment se’ls ubiqui dins del ‘trap’. “Passem per molts estils i moltes bases que sonen molt diferents”, explica Koalekai, un dels encarregats de produir les bases. “Et pots trobar dins d’un mateix tema una base que recorda el ‘trap’ i al cap d’un moment passa a un estil molt tropical. T’explota el cap!”, assegura Koalekai. A l’àlbum hi ha fins a 13 temes, i hi ha cançons amb diverses veus i estils, però també hi trobem temes individuals amb només una veu i una base més centrada en l’estil de qui hi posa la veu.

Caldrà seguir la seva estela que de segur que no s’acabarà aquí. Però ara toca centrar-se en un estiu que segur que estarà ple de concerts.

Comentaris
To Top