SANT CUGAT

1,1 milions d’euros per rehabilitar el Monestir de Sant Cugat

La regidora de Cultura, Sílvia Solanellas; l'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny; i el comissionat del Patronat del Monestir, Domènec Miquel / X.O

L’any 2017 es van iniciar un seguit d’obres de restauració i rehabilitació del Monestir de Sant Cugat, un dels monuments més importants del municipi, i que està declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. La primera fase va concloure a l’any 2018 i va suposar una inversió de 463.410 euros. Aquest 2019 s’iniciarà una segona fase que costarà 714.039 euros.

L’alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha destacat la “importància” d’aquestes obres, ja que el Monestir “és el monument més important del municipi”. L’Ajuntament va adquirir la propietat de l’edifici l’any 2018, i Fortuny ha remarcat que “com a propietaris ens pertoca preservar-lo”. L’alcaldessa ha explicat que el monestir està el “suficientment protegit”, perquè no passi una situació com la de Notre Dame. “És important que no parem de treballar en el manteniment i la cura d’aquest monument”, assegurava Fortuny.

La regidora de Cultura, Sílvia Solanellas, ha explicat les obres que s’han dut a terme durant els últims dos anys, i la segona fase que començarà el proper mes de maig. Entre l’any 2017 i l’any 2018 s’han fet actuacions al claustre, la coberta de llevant de la Casa Abacial, al campanar, a la portalada del monestir i també s’ha fet un estudi arqueològic de la muralla del monestir.

Solanellas ha explicat que “s’ha monitoritzat tot el monestir” per tal de conèixer el seu estat. En concret, s’han col·locat 2 aparells inclinòmetres, 11 sensors fissuròmetres i 3 sensors de temperatura i humitat, que permetran saber si hi ha hagut moviments estructurals i determinar la incidència d’aquests en les obres. “Ja tenim resultats, i ara coneixerem si calen mesures correctores”, explicava Solanellas.

La segona fase

A partir del proper 7 de maig s’iniciarà la segona fase de les obres de rehabilitació del conjunt monumental. En aquestes es construirà una porta d’emergència i una escala interior a la part posterior del claustre, també es rehabilitaran el cimbori, la façana sud, i es durà a terme la restauració de les cobertes de l’ala nord de l’esglesia, entre d’altres.

Totes les obres de rehabilitació que s’han fet i les que estan previstes

Comentaris
To Top