Oci i cultura

Refugiats que no perden l’orgull

/ Cheche Díaz

A l’Estat hi ha més de 70.000 sol·licituds d’asil sense resoldre. D’aquestes peticions, n’hi ha un gran nombre que són per motius de discriminació LGTBIQ+ als seus països. I precisament l’exposició ‘Orgullo de valientes’, organitzada per Actua Vallès i Ca l’Enredus, té com a objectiu visibilitzar aquesta situació en què es troben aquestes persones. L’organitzadora de l’exposició, Alba Barbé, explica que en els casos de refugiats per raons de gènere i orientació sexual el problema va més enllà del “periple burocràtic i de dificultats administratives”, i que en aquests casos es troben amb problemes de violència de gènere, homofòbia i transfòbia dins dels dispositius de refugiats i refugiades”.

Casos que van en augment

‘Orgullo de valientes’ busca posar la mirada en aquests casos que en els últims anys han anat en augment. “Tant al Vallès com al territori català han augmentat els casos de refugiats per motius LGTBIQ+”, destaca Barbé. Aquestes situacions han crescut perquè “els voltants de Barcelona s’han erigit com una àrea sensible amb aquests temes”, i també perquè les xarxes de protecció internacional del territori s’han “donat a conèixer” entre el col·lectiu.

És per això que l’exposició pretén advertir d’aquesta situació a través de casos concrets. A cada fotografia se’n mostra un i van acompanyades d’unes declaracions dels mateixos protagonistes. Precisament a cada imatge destaca un element de color vermell, que busca ser una manera de representar la “targeta vermella” que els refugiats miren d’aconseguir sigui com sigui. Aquesta targeta indica que estàs en sol·licitud de protecció internacional, i es dona quan s’arriba al país. Per això, es converteix en l’objectiu a assolir per a aquestes persones.

Tot i això, Barbé denuncia que tot i que es tracta “d’una societat d’acollida” i de ser un dels llocs amb més “permissivitat en l’àmbit social i en termes de llei”, a la nostra societat segueix existint “un alt grau d’homofòbia i transfòbia”.

Comentaris
To Top