Ciutat

Sabadell prepara el primer recompte de persones sense sostre

La Taula de Sensellarisme, formada per diverses entitats de la ciutat, ha fet aquest divendres una crida als ciutadans de Sabadell per a participar com a voluntaris en el primer recompte de persones sense sostre. Necessiten uns 180 voluntaris per realitzar el cens, que està pensat pel dimarts 21 de maig entre les 23.30 i la 1.30 de la matinada. De moment, en tenen 80.

“És possible evitar que hi hagi gent dormint al carrer. No ho diem com una utopia”, ha assegurat Ferran Busquets, director d’Arrels, “però el primer pas per resoldre un problema és quantificar-lo”. Actualment hi ha a Catalunya més de 2.000 persones sense llar. A Sabadell, són unes 144, segons dades d’Actua Vallès del 2018. “Aquest nou recompte ens ajudarà encara més a conèixer la situació i a fer una diagnosi més ajustada”, ha afegit el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernández.

El recompte està organitzat per entitats com Càritas, Creu Roja, Actúa Vallès, Ningú Sense Sostre i l’Ajuntament de Sabadell, amb el suport de la Fundació Arrels, que ja ha organitzat altres censos a ciutats catalanes com Barcelona, Lleida o Tarragona. “La feina coordinada entre l’administració i les entitats és imprescindible per aquesta tasca”, ha indicat Alberto Capitán, que ha valorat molt positivament que el recompte es dugui a terme entre tècnics i voluntaris.

Com es farà el recompte?

Per participar com a voluntari en el recompte nocturn de persones sense llar només cal ser major d’edat. Cal inscriure’s prèviament a través d’un formulari online, indicant el DNI i un telèfon mòbil. La data límit per a l’inscripció és el 14 de maig a les 24 h. Abans d’iniciar el recompte, es farà una formació entre les 21 i les 23 hores, i s’oferirà un sopar frugal als voluntaris, que estan convocats a les 20.30 del vespre.

Entre les 23 h i les 23.30 h els voluntaris es desplaçaran cap a les zones de recompte que se’ls hagi assignat. En cas que no ho puguin fer a peu o amb el seu propi vehicle, l’Ajuntament posarà a disposició dels participants un autobus que els portarà i recollirà del punt d’inici. El recompte s’acabarà cap a la 1.30 de la matinada, moment en que es recollirà la documentació i material generat durant la nit.

Els voluntaris aniran en grup, però sense acompanyament de policia ni tècnics. El recompte a les zones de més complexitat com el Parc Catalunya o les fàbriques abandonades el duran a terme voluntaris veterans de les entitats. “És important que hi hagi una implicació de la societat civil més enllà de les entitats”, ha remarcat, però, Josep Masip, president de la Creu Roja a Sabadell, “aquest voluntariat puntual també té un paper molt important de sensibilització”.

“L’objectiu és observar i assenyalar on hi ha gent dormint al carrer, no s’interlocuta ni s’interroga els sensesostre”, ha explicat Jorge Ruiz, voluntari de l’associació Ningú Sense Sostre, “cal recordar que són persones amb nom i cognoms, i que tot i que viuen al carrer també tenen la ‘porta’ de casa seva i cal respectar la seva intimitat”.

Comentaris
To Top