Ciutat

Farrés (PSC) promet un desplegament d’infraestructures pagades amb el superàvit

Els socialistes condicionen les inversions al calaix de l’Ajuntament de Sabadell i a la situació econòmica

El Quart Cinturó al seu pas per Terrassa / ÓSCAR ESPINOSA

Grans infraestructures, inversions en seguretat i ensenyament i potenciar el Parc Taulí. El PSC ha marcat els seus eixos fonamentals del programa electoral amb l’objectiu de guanyar les eleccions municipals de 2019. El gran objectiu: reprendre l’obra pública a la ciutat. Aquest tarda, al pavelló Can Balsach, els socialistes han presentat el seu full de ruta, que han elaborat mitjançant un comitè redactor format d’afiliats socialistes i persones externes i que han qualificat com “la tercera gran transformació de Sabadell”.

Les propostes del PSC –una extensa llista de 400 idees, recollides en 80 pàgines– abarquen un gran ventall d’intervencions, resumit en tres blocs (o també tres velocitats): Sabadell a llarg, a mitjà i a curt termini. Des de la Ronda Nord fins a arreglar les voreres, els socialistes ho juguen quasi bé tot a l’obra pública. “No volem tenir quatre anys més d’innacció”, ha explicat Farrés sobre el seu programa. 

/ D.S.

Entre les promeses dels socialistes, hi ha grans infraestructures, algunes molt discutides, d’altres molt demandades. Amb la vista posada al 2030, volen realitzar la Ronda Nord i connectar-la amb la B-40, transformar el Riu Ripoll i potenciar l’hospital Parc Taulí, unes transformacions que per a Farrés és la clau per “convertir Sabadell en capital”. Sobre el projecte de Ronda, “Haurem de parlar amb la Generalitat perquè posi la primera pedra”, ha exigit l’alcaldable socialistes.

Algunes inversions depenen de capital extern –com la Ronda Nord–, d’altres s’haurien de pagar amb diners de l’Ajuntament, com una llarga llista d’actuacions pensades en diferents punts de ciutat. “No volem una ciutat a dues velocitats”, ha explicat Farrés, que ha enumerat algunes de les obres: pisos per la gent gran a la Roureda, una nova comissaria de policia al nord de la ciutat, una escola bressol a la Concòrdia, un nou pavelló als Merinals, un centre d’arts escèniques a Campoamor, inversions en neteja i seguretat, 500 pisos de lloguer social…

Com es paga tanta obra pública?

El gran desplegament d’obra pública previst pels socialistes es podria comptar per milions d’euros. La gran pregunta és: com es pot sufragar una inversió tan elevada? La resposta de Farrés ha estat clara: aprofitant els superàvits que ha tingut el govern quadripartit. “Un any han sobrat 28 milions i un altre 30 milions. Un pavelló pot costar entre 2 i 3 milions d’euros”, ha exposat Farrés, que ha exposat que amb aquests diners “la inversió es pot pagar“.

Farrés ha condicionat la despesa en un manteniment de la marxa econòmica positiva i a trobar inversions a fora de Sabadell, ideologies al marge. “Si a mi el Quim Torra em dona no sé quants milions hi aniré a parlar”, ha exemplificat. Pol Gibert (PSC) ha explicat al D.S. que es poden compatibilitzar les inversions a la regla de despesa imposada pel govern espanyol, perquè és superàvit no gastat.

Un programa elaborat per 1.403 persones

Cortés ha agraït la participació tant des de les files socialistes com de persones provinents del conjunt de la ciutat. “Hem realitzat el programa mitjançant assemblees, carpes i també els contactes que han fet la mateixa Marta”, ha explicat Cortés, acompanyat també de l’històric socialista i exdiputat al Congrés dels Diputats Joan Marcet. Segons Farrés, 1.403 persones han contribuït al programa.

Cortés ha explicat que, a banda de la participació ciutadana, l’eix transversal del debat és l’enfoc “crític” respecte el govern actual, que no ha utilitzat el superàvit per “revertir-ho” en la ciutadania.

Comentaris
To Top