Vallès

Joaquim Maria Puyal es investit doctor “Honoris Causa” per la UAB

Joaquim Maria Puyal, durant la cerimònia / UAB

Joaquim Maria Puyal ha rebut la màxima distinció de la UAB. En el marc de la commemoració dels 50 anys d’aquesta universitat pública, Puyal ha sigut investit com a doctor “Honoris Causa” per la seva contribució a la normalització del català, al llarg de la seva trajectòria periodística i acadèmica. El periodista, que acumula 50 anys de trajectòria professional i més de 3000 narracions esportives, va ser el primer en reprendre les retransmissions radiofòniques d’un partit de futbol en català l’any 1976.

La cerimònia s’ha celebrat a la sala d’actes del rectorat, on el conegut periodista ha rebut la medalla i el diploma de les mans de la rectora de la UAB, Margarita Arboix. El secretari general de la Universitat Autònoma de Barcelona, Rafael Rebollo, ha destacat que a través de les seves retransmissions de futbol en català, “ha fet arribar la llengua catalana al conjunt de la societat, constituint un factor de normalització essencial pel català”.

El seu padrí, el catedràtic emèrit Miquel de Moragas, ha sigut l’encarregat de pronunciar la lloança del doctorand. Moragas ha fet un repàs per la trajectòria de Puyal, i ha elogiat la seva tasca des d’aquella primera retransmissió d’un partit en català després de la Segona República. “Va ser una aventura, que també era l’aventura de la normalització de la llengua catalana”, assegurava el catedràtic emèrit de periodisme.

Moragas ha explicat que aquella retransmissió es va produir en un context “condicionat pel centralisme, que considerava que la llengua catalana no servia per a determinats usos socials”, entre els que es trobava l’entreteniment i l’esport. “Puyal va veure aquest buit i es va disposar a omplir-lo”, destacava Moragas, qui finalitzava el seu discurs remarcant que “el testimoni de Puyal és una promesa de futur, un testimoni de valor inestimable, que la UAB haurà d’incorporar en la seva tasca formadora”.

“Hem de donar a la llengua la dignitat que es mereix”

 El discurs de Joaquim Maria Puyal ha sigut una gran classe magistral, i una defensa de la llengua catalana. “Gràcies al Barça i, sobretot a Messi, els seus gols en català s’han escoltat a tot el món”, explicava Puyal, quan recordava com el seu famós “Encara Messi”, que va narrar durant un partit de l’equip blaugrana contra el Getafe l’any 2007, havia donat la volta al món. “Hem de donar a la llengua la dignitat que es mereix. És una qüestió de respecte i d’orgull”, assegurava Puyal.

“El català és la llengua de milions de persones i no hi pot faltar el suport dels seus parlants, perquè llavors debilitem més la llengua i perd domini”, deia. Puyal ha defensat que s’ha d’exigir honradesa al periodista. “Conformem la percepció de la gent, som influents i, per això, se’ns ha d’exigir honradesa”, assegurava.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top