Ciutat

La FAVS posa sobre la taula el debat sobre la marxa del Servei d’Oncologia Infantil al Taulí

Representants de les candidatures municipals i alcaldables durant el debat / P.A.

El debat sobre el trasllat del Servei Oncologia pediàtrica de l’Hospital Taulí, a la Vall d’Hebron, ha estat novament damunt la taula en un  col·loqui  que s’ha celebrat aquest vespre al Casal Pere Quart. Al llarg de les intervencions s’han repetit frases com: “La proximitat és inqüestionable per conèixer l’entorn i la problemàtica dels nens amb tractament oncològic”. O bé, que “no és cert que els resultats del tractament puguin millorar si es tracten a la Vall d’Hebron en comptes del Taulí”.

Algunes qüestions han estat abordades des de la perspectiva més política que social, i així ho ha deixat clar la representant de la Crida, Chus Merino davant les constants acusacions de Marta Farrés, alcaldable del PSC a l’actual govern municipal. Farrés ha responsabilitzat els responsables municipals de no oferir una resposta clara i contundent a la decisió de la Generalitat, de traslladar aquest servei.

Això no obstant, l’opinió generalitzada dels participants, ha estat que davant la decisió de CatSalut , la resposta del govern local al trasllat del servei va ser excessivament tèbia i tardana . Tot i que a criteri de Joan Berlanga, alcaldable per Sabadell en Comú, la ciutadania tampoc va moure’s com hauria sigut d’esperar.

El debat, ha girat entorn de si els representants municipals que hi han participat, estaven d’acord en el trasllat d’aquest servei de pediatria. Majoritàriament s’han pronunciat en contra. Hi ha hagut però algunes precisions com  Chus Merino que ha explicat que, impedir-ho no està en mans de l’Alcalde ni de l’Ajuntament.

Per la seva banda Marisa Baré, de Junts per Sabadell,no s’ha mostrat tant bel·ligerant amb el tema com la resta de representants municipals. Ha reconegut la incomoditat que viuen les famílies pel trasllat a la Vall d’Hebrón, però ha afegit que, a la Vall d’Hebron hi ha majors oportunitats d’investigació. I hi ha recalcat la importància que això té per obtenir bons resultats i aplicar tractaments pioners. No obstant també ha afegit que en qüestió assistencial el Tauli és molt bon centre sanitari i un “molt bon centre de referència amb altres especialitats, i ho ha de seguir sent”. Es dóna la circumstància que Marisa Baré es doctora en cirurgia.

Joan Berlanga, alcaldable de Sabadell en Comú, també s’ha posicionat en contra de la desaparició d’aquest servei pediàtric i el seu trasllat a Barcelona però ha preferit fer una mica d’història sobre l’evolució de l’Hospital Taulí i com l’ha afectat el creixement demogràfic del seu entorn, el que ha  definit com “la incapacitat actual per donar resposta a l’àrea sanitària que ha d’atendre actualment”, per la qual cosa, Berlanga a apel·lat a la necessitat d’una reorganització dels CUAPS, i un reforç de l’assistència als Centres d’Atenció Primària. Berlanga, també ha reconegut que, ni els membres del govern local, ni professionals del Taulí, ni ciutadans, van saber res del trasllat del servei d’oncologia pediàtrica, fins que ja estava tot decidit, i ha etzibat  “ens la van colar, i el pitjor és que una cosa així es pot repetir, reconec que va faltar lideratge per part de l’Alcalde”.

Adrián Hernández, també s’ha mostrat contrari al trasllat del servei de pediatria del Taulí, però ha dit que el que cal és més finançament i que en comptes de suprimir aquest servei, es podria ampliar la cobertura a usuaris de Terrassa i altres llocs del Vallès, perquè l’Hospital Taulí sigui un hospital de referència comarcal. Hernández ha destacat que “el més important és el desemparament amb el qual es trobaran els familiars que s’hauran de traslladar a Barcelona”. En el mateix sentit s’ha pronunciat el representant de 100% Sabadell, Sebastian Gallardo. També ha parlat del que ell considera, finançament insuficient del Taulí, i ha advertit que la població segueix envellint i l’hospital es continua col·lapsant.

Qui ha carregat en bala ha estat Marta Farrés. A l’inici del debat ha destacat l’absència del representant d’ERC, i s’ha preguntat perquè Juli Fernàndez no hi era present. Precisament ha dit Farrés,” ell és un dels màxims responsables municipals i el seu partit, en el moment de la decisió de la Generalitat, formava part del govern català”, Farrés ha deixat clar que la ciutat no ha de renunciar a aquest servei i ha retret que, ni els membres del govern, ni professionals ni els ciutadans van ser informats del trasllat i ha afegit, que només per això, “calia parar maquines”.

Comentaris
To Top