JOSEP MERCADÉ

Municipals de persones o de sigles?

[Per Josep Mercadé, periodista]

La transcendència d’aquestes pròximes eleccions municipals és innegable. A Sabadell ens juguem la possibilitat de sortir d’una etapa de transició que està durant massa temps. A Catalunya, la d’aclarir dubtes sobre la veritable força del sobiranisme. I a Espanya, si la tendència de cert canvi apreciat el passat 28 d’abril es manté o no en aquesta línia.

Els comicis de fa poc més d’una setmana és evident que contaminen els d’aquí a vint dies. Ho fan en el fons i en la forma. Aquesta vegada està per veure si una part de l’electorat estarà més motivat per les persones que es presenten o per les sigles que representen algunes de les candidatures. Les dels grans partits o coalicions.

Tradicionalment, els resultats de les eleccions municipals eren molt diferents dels que sortien a les autonòmiques o a les generals. A Sabadell en tenim uns bons exemples durant els mandats de l’alcalde Antoni Farrés. D’unes eleccions autonòmiques a unes municipals es podia passar d’una aclaparadora victòria d’aleshores Convergència i Unió a una majoria absoluta de la candidatura de Farrés. Sí, eren altres temps i també altres formes d’entendre la ciutat.

En aquesta cita electoral del 26 de maig ens trobem en un escenari que porta algunes formacions a posar de manifest, més que mai, aspectes de país per sobre de la mateixa ciutat. La realitat política que vivim ho posa fàcil en aquest sentit. És un recurs electoral que només tenen els grans i que no dubten a fer-lo servir. Caldrà veure el rendiment que els dona de cara als resultats de la nit del 26-M.

La coincidència, també, de les eleccions europees, les de la polèmica ridícula per la candidatura de Puigdemont, Comín i Ponsatí, afavoreix l’aposta per les sigles. Però a les municipals, el que més hauria de prevaldre són les propostes que es fan per millorar la vida dels veïns i veïnes.

Els debats que s’estan fent a la ciutat posen de manifest coincidències programàtiques en alguns aspectes. Resulta normal sobretot quan ens trobem amb un nombre tan elevat de candidats. Es va poder veure dissabte durant el debat que va organitzar el Diari de Sabadell al Parc Catalunya. Segurament aquestes municipals es recordaran pel gran nombre de debats celebrats. Però tenir tants candidats a l’alcaldia dificulta una clara recepció dels seus missatges. Caldrà veure si, a partir de divendres, en campanya electoral, saben diferenciar-se una mica més per tal de valorar cadascuna de les propostes electorals que presenten.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top