Vallès

Sant Cugat inicia la prova pilot d’un robot de patrullatge a Valldoreix

L'Aquiles II, aquest matí a Valldoreix / Óscar Espinosa

L’Ajuntament de Sant Cugat ha iniciat la prova pilot d’un robot de patrullatge a Valldoreix. L’Aquiles II – nom de l’enginy- farà tasques de vigilància i forma part de les actuacions que està realitzant el consistori per millorar la seguretat al municipi. El robot ha estat desenvolupat per Aquiles Robotic Systems – filial de l’empresa cugatenca Gutmar-.

Per desenvolupar les seves tasques de patrullatge i vigilància, l’Aquiles ha estat equipat amb 3 càmeres de 360 graus i visió nocturna, que permetran observar qualsevol incidència que es produeixi en la via pública en temps real. Amb el seu braç extensible, pot agafar objectes i obrir portes, entre d’altres funcionalitats. També es pot moure per superfícies complicades i, per exemple, és capaç de baixar i pujar escales.

“És un robot modular i polivalent que està preparat per fer tasques de vigilància, i també per minimitzar el risc de les persones”, assegura el president de Gutmar, Joan Martorell. També destaca que aquest robot té un punt a favor respecte als desenvolupats per empreses americanes: “Els americans són d’arquitectura tancada i cal que l’operador s’adapti al que fa el robot, i aquest és d’oberta, és a dir, podem incloure més components i s’adapta a les necessitats de l’operador”, ha explicat Martorell.

Actualment, l’Aquiles II té una bateria amb autonomia de 4 hores i es dirigit per un operador per control remot a una distància màxima de 1000 metres. Tot i això, Martorell assegura que en un futur podria ser més autònom, gràcies a la incorporació de sensors o amb tecnologia GPS.

Estratègia de seguretat

Pel seu cantó, l’alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha explicat que aquesta iniciativa s’emmarca dins del seguit d’actuacions que s’estan duent a terme per millorar la seguretat al municipi. ”Gràcies a la col·laboració entre Mossos i Policia Local, estem en un 50% menys dels robatoris que al mateix trimestre de l’any passat”, assegura Fortuny.

Segons ha explicat l’alcaldessa, des del consistori s’està realitzant una triple estratègia per millorar la seguretat: en primer lloc, Fortuny ha destacat la coordinació entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra; en segon lloc, la col·laboració ciutadana, i finalment, la incorporació de les noves tecnologies. A més de l’Aquiles II, s’han instal·lat càmeres de videovigilància i, en els propers mesos, la policia també comptarà amb drons, que ajudaran a localitzar a possibles delinqüents a les zones més boscoses.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top