ESPORTS

Ramos: “Haig de reconèixer que no he disfrutat”

Santi Ramos al centre de la ciutat amb tres dorsals històrics: debut, legend i platinum / Lluís Franco

Heroicitat. Repassem amb Santi Titan Ramos  (22/04/1968) el seu paper a la Titan Desert. Des del divendres passat, el corredor de Sabadell ha entrat a formar part del selecte grup dels platinum, aquells que han estat capacos de superar la barrera dels 5.000 quilòmetres pedalant pel desert. Una distinció que el situa entre els trenta primers ciclistes amb més edicions a l’esquena.

Què se sent després de finalitzar amb escreix per enèsima vegada una de les proves més extremes del planeta? Respira profund. Un descans i a la vegada una sensació estranya perquè veus que, segurament, la teva història a la Titan Desert es va acabant. Ni en els millors dels somnis hauria arribat a pensar que rebria aquesta distinció. Creuar la línia de meta vuit vegades és inimaginable.

Això sona a despedida. S’acaba la història d’amor entre el Santi i la Titan Desert? Segurament tornaré la pròxima edició perquè en el meu cas serà gratuïta i hi aniré per gaudir i passar-ho bé. El que sí que et puc assegurar és que no faré vuit curses més per arribar a diamond-10.000 km-. Aquesta edició juntament amb la sisena, quan em vaig convertir en legend, han estat especialment dures. Mentalment no he estat per la cursa. Haig de reconèixer que no he disfrutat tot i saber que la meva Champions particular era creuar la línia de meta com fos.

Quin ha estat el secret d’una persona amb unes característiques físiques poc comunes – 120 kg de pes i 2,0 5cm- ?  Riu. El secret és el ‘coco’. Jo sempre m’he identificat com l’anti titan perquè entre els participants tots són baixets i fibrats i van amb botes de bici i jo vaig amb vambes. Aquesta cursa és un 70% mental i 30% físic. Suposo que la part mental és la que m’ajuda a tirar endavant.

Aquest ‘coco’ tan preuat, com va reaccionar després de conèixer la notícia tràgica de la mort de Fernando Civera? No em va sorprendre gens. La Titan Desert és una cursa de resistència de sis dies amb temperatures molt altes en què diàriament pots passar fàcilment entre 9 i 11 hores sobre la bicicleta. En aquestes proves on vas al límit tens molts números que et pugui passar una cosa semblant i penso que amb 14 anys de vida de la Titan que no hagi passat res és una sort. Fixa’t, que l’endemà mateix l’Iker Casillas va patir un infart i això et demostra que passa entre els millors esportistes d’elit.

Creus que podria haver estat per falta de coneixement de la duresa d’aquest raid? En cap cas. El 99% de la gent es mira vídeos i s’estudia el terreny. El Fernando sabia on es posava tal com ens va comentar el seu company i això és una desgràcia que ens podia passar a qualsevol de nosaltres. Penso que l’organització va fer el que tocava: suspendre l’etapa i que es convertís en enllaç.

Comentaris
To Top