Ciutat

Juli Fernàndez (ERC): “Marta Farrés representa la política que ens va portar als pitjors moments”

Juli Fernández a la plaça Fidela Renom / Óscar Espinosa

[Per Albert Solé Bonamusa i Jaume Mas Roma]

Juli Fernàndez repeteix com a cap de llista per Esquerra Republicana amb l’objectiu de tornar a l’alcaldia. Espera repetir els bons resultats aconseguits a les generals amb l’objectiu de formar un govern d’esquerres, segurament, però, a base de pactes amplis.

Quin balanç fa dels 4 anys de govern?

Crec que han sigut positius. Sabadell ha sigut la ciutat més gran de Catalunya amb una majoria absoluta amb un govern d’esquerres. Hem sigut referents en polítiques socials i hem acompanyat totes aquelles decisions en l’àmbit republicà tan socials com nacionals. Hem sigut capaços de recuperar la confiança de la gent en el nostre ajuntament, que sembla que ja no ens enrecordem que les institucions polítiques de la ciutat estaven fatal, tocadíssimes. I hem sigut capaços de fer realitat projectes que a l’inici de la legislatura eren impensables com el soterrament dels Ferrocarrils de la Generalitat a Can Feu. Això ho hem pogut fer perquè hem tingut capacitat política aquí i a la Generalitat, més enllà de la feina incansable dels veïns i veïnes, cal reconèixer la capacitat de fer-ho possible. També hem tingut dins els pressupostos l’acord per fer realitat el virolet, l’institut d’Arrahona, el cap de Can Llong… Hem iniciat altres projectes com el Parc de les Aigües, el Parc del Nord, el Mercat de Campoamor… Hem recuperat els nivells econòmics necessaris per fer front al manteniment de la ciutat, que segur que no està tan bé com tots voldríem, però cal recordar que veníem de quatre o cinc anys on no hi havia pràcticament partida per reparar els carrers, i el que es feia era amb criteri polític. I continuarem fent això des de el treball, el compromís i l’honestedat. I volem el màxim de força per liderar la ciutat i el proper govern.

Creu que tot el que comenta la ciutadania és conscient que s’ha fet? O que han arribat més les divisions i la lentitud?

En els quatre anys, segur. Quan tens una administració que funciona exactament igual que els anys 80 perquè no s’ha anat actualitzant l’administració és evident que tens una colla de handicaps que no satisfan a tothom. Sempre hem de millorar, però segur que tothom vol que hi hagi espais de millora. També podem veure que hem acabat coses com la plaça Espanya, o la neteja de les terres contaminades del Parc del Nord, posar arbres, ombres i aigua al passeig… 

El fet que hi hagi un quadripartit ha alentit alguns d’aquests plans?

No crec que sigui el factor limitant a la presa de decisions. Hem sigut capaços de fer un acord de govern que estava molt clara la voluntat del que veníem a fer a la ciutat: posar-la al dia i iniciar projectes estratègics, que era posar per davant els drets i la dignitat de la gent i l’honestedat. Hem funcionat d’una manera no molt diferent d’un govern on 14 persones tenen les responsabilitats de gestionar espais. No crec que el quadripartit hagi sigut clau, de fet, els pròxims governs a la nostra ciutat seran complexes, amb més d’un agent dins, i en aquestes eleccions decidirem qui lidera la ciutat, que estarà entre Esquerra Republicana o el Partit Socialista de Catalunya. Estem entre honestedat i republicanisme o corrupció, neobustisme i 155.

Per quin motiu creu que Marta Farrés és ‘neobustisme’?

Algú que ha format part d’un govern durant vàries legislatures i que ha tingut responsabilitats dins d’aquest govern, per mi representa una manera de fer política a la ciutat que ens va portar als pitjors moments. Davant d’aquesta conjuntura a les eleccions triarem si qui lidera la ciutat és Esquerra, sense un sol cas de corrupció en 88 anys, o el PSC, que en l’atestat de la jutgessa es qualifica com a organització criminal. Potser hi ha gent que vol fer veure que això no és així, i pot estar temptada a pactar amb els socialistes, i crec que tota la gent d’esquerres de la ciutat han de saber que la millor opció és Esquerra.

Posa el focus que l’alcaldia estarà entre vostè i Marta Farrés?

Sí. I tota aquella gent que tradicionalment hagi votat altres opcions de progrés o republicanes ho ha de tenir clar: que potser el seu vot serveix per fer de crossa dels socialistes.

En els últims mesos hem vist discrepàncies dins del govern. Creu que han anat en augment aquests últims mesos?

No crec que hàgiu vist cap declaració pública que discrepi de res per part d’Esquerra. Nosaltres ens hem dedicat a fer la nostra feina, i la resta són distraccions que no porten enlloc.

Precisament, una de les crítiques que s’ha fet al govern és que “cadascú ha fet la seva feina” però no hi ha hagut una feina conjunta.

Suposo que hi ha gent que té interès a explicar això, però nosaltres cada dilluns ens trobàvem a les reunions de govern i compartíem els projectes, evidentment cadascú amb els seus punts de vista, però trobàvem els punts per avançar. I això és molt important perquè qualsevol govern de la ciutat serà divers, i és important tenir la capacitat de trobar punts d’acord, i la cultura d’haver governat en aquesta diversitat.

El fet que Esquerra estigui a la Generalitat facilita el diàleg, com per exemple en el soterrament dels Ferrocarrils. Això té contrapartides com podria ser l’oncologia pediàtrica o haver de pagar la residència sud?

Nosaltres posem per sobre els interessos de la gent de la ciutat. En el moment que arribem i analitzem les mancances estructurals de la ciutat comencem a buscar els camins possibles per fer-ho realitat. La millora de les urgències del Taulí és posar per davant les necessitats dels sabadellencs. La Generalitat no està construint residències ni a Sabadell ni en lloc perquè destina els diners que té a la gent, perquè hi hagi més places perquè les llistes d’espera són molt altes. Per tant, si nosaltres som capaços de construir un edifici de propietat municipal, facilitem que hi pugui haver una residència pública, sense fer res que sigui donar diners o contrapartides a ningú. Hem sigut capaços de fer que en aquells espais que per nosaltres era imprescindible que la Generalitat intervingués, com el soterrament dels FGC o amb l’Escola Virolet, ho fes. En altres moments també hi havia consellers de territori del mateix color polític que el consistori, i el soterrament no va passar. I potser és per una qüestió de prioritats polítiques.

La prioritat d’Esquerra és repetir el govern a quatre?

La nostre prioritat és tenir el govern més sòlid, més ampli i més semblant a la ciutat possible com la nostra llista. Tenim una llista diversa, que s’assembla tot el que hem pogut a la ciutat, on vé gent que tradicionalment no estava vinculada al nostre espai polític. Però nosaltres volem construir l’espai republicà guanyador i volem tenir el màxim de força per liderar el pròxim govern. Les dues úniques línies vermelles són la corrupció i el 155.

Estan d’acord en la revisió i l’anul·lació del contracte d’SMATSA un cop s’arribi al govern, tal com proposa la Crida?

Si no es compleixen els contractes, s’han de fiscalitzar i fer complir. Si detectem que hi ha possibles anomalies s’han de portar on s’hagin de portar, i sempre s’ha de fer sabent que tens una majoria per fer-ho.

Mirat amb perspectiva, hauria triat acabar el mandat com alcalde en comptes de començar?

Ho vam fer perquè som una força que volem governar i acceptem els reptes. Ens agrada prendre aquestes responsabilitats. En aquell moment vam acceptar amb els riscos i la possibilitat que hi hagués un canvi d’alcaldia a mig mandat. I era un moment clau que tinguéssim la capacitat de posar-nos d’acord.

Les rondes i la Gran Via s’han posat a debat múltiples vegades. Quina és la prioritat en això d’Esquerra?

És extremadament urgent connectar la carretera de Castellar amb la ronda Oest. I per això s’ha de desvincular del debat del quart cinturó, perquè sinó la connexió està condemnada al fracàs. Fa quaranta anys que es debat sobre el quart cinturó. Els veïns de Castellar tindran una solució a la seva via, i els veïns de Sabadell tindrem una transformació profunda a la ciutat perquè la Gran Via es transformarà d’una forma brutal. Però hi ha una cosa que també hem de pensar que és dimensionar la connexió amb la ronda oest i la C-58. Perquè sinó tindràs el col·lapse a la ronda oest i no servirà de res. A més aquesta connexió hauria de tenir en compte el transport públic, i si som capaços de connectar Castellar amb un tren o un bus llençadora a curt termini, potser hi hauria molta gent que es plantejaria no agafar el cotxe.

I per on hauria de passar aquesta Ronda Nord?

El debat primer és si som capaços de generar el consens perquè la Generalitat desconnecti això del paquet del quart cinturó. Sobre el traçat els tècnics ja dibuixaran les vies possibles. Tenim clar que el patrimoni natural que representa el Torrent de Colobrers, Togores… s’ha de preservar. I qualsevol traça ho haurà de preservar. Qualsevol proposta que desvinculi el debat del Quart Cinturó genera molts més consensos.

Fa poc menys d’un any va ser nomenat delegat del govern a Barcelona. Hi ha qui creu que aquesta duplicitat de càrrecs no hi hauria de ser. Si arriba a l’alcaldia de nou, seguirà sent així?

Quan he fet d’alcalde de Sabadell he dedicat el màxim del meu temps a la ciutat. I sempre faré això quan sigui alcalde, intentant exercir les responsabilitats.

És factible tenir els dos càrrecs com a tinent d’alcalde?

Si mireu els delegats de govern, veureu quants alcaldes hi ha i quants hi ha hagut. Per tant, penseu que és una figura amb relació amb el món municipal. I és molt important que qui l’exerceixi conegui el món municipal. I pels alcaldes que es relacionen amb tu ajuda que les figures que ocupen aquests càrrecs tinguin o hagin tingut experiència en el món municipal. La capacitat d’empatia és molt més elevada. Em plantejo fer d’alcalde i tenir la força suficient per poder-hi dedicar tots els esforços i sempre des tots els àmbits on allò que pugui fer puguin acompanyar a la millora de la nostra ciutat.

I els cants de sirena que puguin arribar des del partit amb unes possibles eleccions catalanes?

He tingut la gran sort que m’ha passat el millor que li pot passar a algú que es dediqui a la política que és ser alcalde de la seva ciutat. I és el millor que li pot passar a algú que vulgui dedicar el seu temps a millorar la vida dels seus veïns i veïnes, i vull que em torni a passar el millor. Jo em centro en tornar a liderar el govern de la ciutat.

Comentaris
To Top