Ciutat

Joan Berlanga: “L’habitatge, la neteja i l’espai públic demanen millores notables a crits”

Berlanga, dimarts als Jardinets de la Fundació 1859 Caixa Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA

El cap de llista de Sabadell en Comú, Joan Berlanga, explica en aquesta entrevista els principals eixos del seu programa electoral i marca la línia amb què encararà les negociacions postelectorals, mirant a l’esquerra amb una prioritat: liderar el proper govern i evitar que ho faci un alcalde que sigui del “bloc del 155” o “de la república”. Després de no obtenir l’alcaldia el 2015 i tampoc el 2017, Berlanga es veu més preparat que mai per ser el proper alcalde de la ciutat.

Quina valoració fa d’aquest mandat?

Amb llums i ombres. Hi ha una part que ha anat bé, hem complert un encàrrec de la ciutadania que és tancar des de l’esquerra l’etapa del bustisme. Ho hem fet des de la honestedat, hem estat capaços d’arrencar un grapat de bones polítiques sobretot en l’àmbit socioeducatiu, en preus públics i temes de transport públic.

Però per altra banda entenem que el govern també ha quedat lluny de les expectatives que havia aixecat. En conjunt el govern ha anat prou bé però les figures dels alcaldes no han aportat el plus que s’esperava d’ells. Perquè els dos han estat molt pendents del procés, pel nostre gust, i de la seva projecció personal, i poc de les seves funcions més pròpies que eren coordinar i cohesionar el govern.

Això ha passat factura a la ciutat?

Aquests dies veiem que hi ha una part de la ciutadania als barris que ens diu que s’han sentit poc escoltats, poc atesos o que les seves necessitats no han estat cobertes. Nosaltres hem fet un esforç des de les nostres responsabilitats, per exemple en l’àmbit escolar, perquè això no sigui així.

No hauria anat a Brussel·les i potser hauria estat més amb els veïns i veïnes en alguns moments.

Tot i així, és un bon punt de partida per repetir el quadripartit?

És una fórmula possible en la qual nosaltres hauríem de canviar algunes coses. No és tant de partits sinó de projectes, idees i tarannà. Nosaltres entenem que hauria de millorar la connexió amb tots els barris de la ciutat i hauríem de tenir polítiques de cohesió territorial equilibrades. També necessitem lideratges forts a la ciutat sense submissió a les conselleries de la Generalitat mani qui mani. En alguns conflictes creiem que els alcaldes no han sigut prou forts defensant els interessos de la ciutat. Dedicació absoluta a la ciutat per part dels regidors, no a altres institucions; i situar Sabadell com una ciutat de polítiques socials i de canvi, no com una capital del procés.

La possibilitat que continuï aquest govern també passa per canvis però també perquè el poguem liderar. Som la força que ha demostrat més capacitat de gestió i de resoldre problemes des de la discreció i el bon fer. I d’altra banda ens sentim preparats com ningú per defensar el conjunt de la ciutat, en la qual aquells que juguen a dividir-la entre el bloc del 155 i la república no poden encapçalar-ne el lideratge, perquè la ciutat és diversa i no podem quedar estancats en una política de blocs que fa que la ciutat no avanci.

Per formar govern podrien pactar amb independentistes o socialistes?

Nosaltres volem guanyar les eleccions i liderar el proper govern. En el cas que haguem d’arribar a aliances per fer-ho, ho farem seguint criteris programàtics. També tindrem en compte les trajectòries de cada partit, la fiabilitat que tenen respectant els pactes, la seva capacitat de gestió política, econòmica, etc. La mirada, en el nostre cas, només és a l’esquerra.

Quina opinió li mereix el PSC com a partit amb qui podria pactar?

Per part nostra hauria sigut desitjable que el PSC hagués fet una renovació més profunda. En aquest sentit, que la cap de llista fos tinenta d’alcalde de l’àrea de Bustos per nosaltres no és una bona carta de presentació. Semblava convenient fer un net total amb una candidatura totalment renovada i desvinculada del bustisme. En aquest sentit, la seva cap de llista no és filla d’Antoni Farrés encara que el seu cognom pugui donar a confusió a algú, políticament és filla de Manuel Bustos.

Al seu parer, un alcalde independentista tampoc seria el més adient per la ciutat en aquest moment.

Sabadell no és una ciutat independentista, ni amb una majoria independentista. La ciutat no es mereix viure dividida en aquesta fragmentació que només genera tensió i que no li permet avançar en els grans acord que necessita la ciutat. I en cap cas nosaltres farem actuacions que donin benzina a l’extrema dreta que alimenta la divisió i la retallada de drets socials a les persones.

Per què Ara Sabadell, de Ramon Vidal, no és una formació hereva d’Unitat pel Canvi i vostès sí, quan els dos estaven al mateix partit?

A Unitat pel Canvi mana l’assemblea i aquesta va decidir integrar-se als comuns de manera unànime.

Quina és la principal prioritat que creuen que té Sabadell?

Els tres problemes més grans que detectem són l’accés a l’habitatge, la neteja i l’espai públic. Tres elements que demanen a crits millores notables.

En habitatge proposen fer-ne 700 públics de lloguer en una dècada.

El mínim és aquest, més els 360 ja aprovats aquest mandat. Si hi ha més diners per construir o comprar-ne més ho farem sens dubte perquè l’accés a l’habitatge, sobretot dels més joves, és un problema de primera magnitud a la ciutat.

D’altra banda proposen fer de l’Aplec de la Salut la festa major del rodal.

Sense perdre l’origen de la tradició, creiem que aprofitant que el Santuari està al rodal és una oportunitat perquè la ciutat tingui una festa major vinculada al rodal. La ciutat té una festa major vinculada a la ciutat al setembre, pot ser interessant convertir l’Aplec en una festa en la qual l’activitat festiva es produeixi al rodal, al Santuari i altres llocs com el riu.

També aposten per una ordenança de convivència. Quins problemes s’han de solucionar i amb quines mesures?

Els veïns ens demanen mesures per endreçar o sancionar algunes actituds reprovables o que degraden l’espai públic o la convivència. L’ordenança establiria sancions o mesures preventives per persones que embruten la via pública o no recullen els excrements dels seus gossos.

Dels temes de canvi climàtic i les dones no fan les propostes en una àrea concreta sinó que ho porten a tots els àmbits.

En qualsevol mesura que prenguem en qualsevol àmbit tindrem en consideració quin impacte té en justícia social, en el medi ambient o en la decisió que pot tenir sobre reforçar les inèrcies del patriarcat. No creiem que aquests aspectes siguin qüestió d’una regidoria, fer campanyes de conscienciació o d’ajudar col·lectius concrets, entenem que ha d’estar en l’ADN de tota l’actuació del govern.

Què els semblen propostes com la de Fridays For Future de declarar l’emergència climàtica?

Hem de prendre una consciència col·lectiva de viure aquesta qüestió amb una alarma, estem en una crisi ambiental. Potser moltes persones en el dia a dia no la pensem o no la notem, però l’actual model econòmic i de consum és insostenible. Hem de viure d’una altra manera en la qual calen canvis en consum, mobilitat… I en aquest sentit, qualsevol actuació que ho visibilitzi, són iniciatives molt benvingudes.

Quines infraestructures proposen en matèria de mobilitat?

Creiem que cal un gran acord de ciutat, hi ha moltes peces entre elles que estan vinculades, no es poden prendre les decisions de manera aïllada. Veiem claríssim que cal fer que la C-58 connecti amb Castellar, però a la vegada sense Quart Cinturó i ha de permetre l’ampliació dels FGC de Sabadell a Castellar.

Possiblement la millor connexió [de la ronda Nord] és per l’avinguda de les Palmeres, però estem disposats a parlar-ne per buscar un acord. La ronda Est nosaltres la veiem parcialment. Veiem clar que cal millorar amb format ronda la carretera de Santa Perpètua amb la de Sentmenat per darrere del Poblenou per treure tot el trànsit de Can Roqueta i Torre-romeu. Però no veiem en aquests moments elements suficients per construir una carretera entre la carretera de Sentmenat i l’entrada de Sabadell per Castellar perquè hi ha elements molt fràgils.

Però sobretot perquè entenem que és bo que hi hagi una part de la ciutat que tingui obertura directe al rodal -darrere el Taulí, Can Puiggener- sense quedar encerclada per una carretera. A més, que l’enllaç de Castellar cap a l’autopista que sigui per la C-58, fer una ronda creiem que té un impacte molt reduït.

Una proposta molt concreta és fer que la Rambla només sigui d’ús per vianants, bicicletes, transport públic i mercaderies. Això és factible per si sol?

Un altre gran acord que proposem, que tenim propostes, però és com abordar aquesta qüestió perquè això va vinculat a què fem amb els pàrquings del Passeig, el del Turull, amb les zones de vianants, conseqüentment per on passen els autobusos i conseqüentment què fem amb la Rambla. Hem de decidir-ho col·lectivament buscant els màxims consensos possibles, però cal treure cotxes del Centre i que hi hagi pàrquings perifèrics perquè el rovell de l’ou ha de ser sense cotxes. [El tall de la Rambla] no demana una gran infraestructura, cal una mica de decisió i, de fet, és una decisió que hauríem pogut prendre aquest mandat.

Quan parla d’aquests acords de ciutat, qui prendrà la decisió perquè no estiguem en una situació en què per falta d’acord no es faci quan es creu que la necessitat hi és?

Cal determinació. Des de l’alcaldia nosaltres plantejarem estudiar durant el primer any de mandat els escenaris, triant el millor i posant-nos a treballar. Per qui vulgui sumar-se als acords hi ha voluntat d’escoltar tothom, qui estigui en bloquejos, doncs tirar amb el que digui la majoria. Arribar a acords vol dir tenir la capacitat de teixir aliances però també la determinació de tirar endavant les responsabilitats i en aquestes qüestions la ciutat no es pot quedar badant més anys.

Diferents partits proposen reenfocar Promoció Econòmica, sota la seva responsabilitat aquest mandat. Ho comparteixen?

Crec que l’Eduard Navarro i els equips tècnics del Vapor Llonch han fet una feina extraordinària. A Sabadell l’atur ha baixat en 1.200 persones cada any, el Vapor Llonch ha obtingut la capacitat rècord d’obtenir subvencions pels plans de formació i ocupació, hem assessorat més de 100 empreses, la Fira ha tingut més dinamisme que cap dels altres anys, i hem teixit una aliança amb els municipis de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes per tenir una mateixa estratègia econòmica, hem situat Sabadell com una ciutat amb la qual hem creat un consell i una fira de l’FP referent a la comarca i hem aconseguit una subvenció de més de 2 milions d’euros pel polígon de Can Roqueta.

Per tant, nosaltres, encara que a l’Eduard Navarro no se l’hagi vist en moltes rodes de premsa o en fotos, ha fet una feina extraordinària, i entenem que ha de tenir continuïtat. Tenim espais de col·laboració público-privats, de col·laboració amb altres municipis, i en conjunt una actuació que és un molt bon punt de partida venint d’on veníem.

Comentaris
To Top