Ciutat

2015. ERC torna per la porta gran

Juli Fernàndez, en el ple d’investidura com a alcalde / Ajuntament de Sabadell / Juanma Peláez (Cedida)

“Hi havia una consigna no escrita –o potser sí– que malgrat que guanyéssim les eleccions no ens deixarien governar”, recorda el candidat del PSC a les eleccions municipals del 2015 i actual portaveu del grup municipal socialista, Josep Ayuso. La campanya ja apuntava en la línia d’evitar de totes formes que el PSC revalidés l’alcaldia per l’esclat del cas Mercuri el 27 de novembre del 2012. L’objectiu era clar: enviar Ayuso a l’oposició. Les matemàtiques ho permetien tot i que els socialistes van tornar a ser, per cinquè cop consecutiu, la llista més votada, perdent 15.673 vots respecte a les anteriors eleccions.

En contraposició, l’ascens d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que va passar de no tenir representació a l’Ajuntament a ostentar l’alcaldia. Un assoliment poc menor tenint en compte que Sabadell ha estat la ciutat més gran en què han governat els republicans aquest darrer mandat.

Ayuso explica que la mateixa nit de les eleccions “vaig fer una sèrie de trucades a portaveus d’altres formacions” per intentar formar govern, però “la resposta no va ser tan satisfactòria com hauria esperat”. El govern el van pactar primer ERC i Crida per Sabadell, amb quatre regidors cadascun, i van acabar forjant la majoria absoluta de 14 regidors incloent els quatre d’Unitat pel Canvi i els dos de Guanyem Sabadell.

“No va ser una flor d’estiu”

El president de la secció local d’ERC, Santi Valls, recorda que un cop el 2011 van quedar fora del ple va tocar “picar pedra” i preparar-se per tornar a lluitar per ser a l’Ajuntament. El republicà defensa l’aprenentatge que els va donar no obtenir representació el 2011, amb Juli Fernàndez de candidat. Vist ara amb perspectiva, Valls manté que “el Juli és alcalde perquè va perdre”. També creu que els resultats quatre anys després “no van ser una flor d’estiu”, sinó el treball fet per anar preparant el candidat, sobretot, i els electors. Quan quedes fora del consistori “al principi desapareixes”, apunta Valls.

I el cap d’ERC a Sabadell no oblida que el context nacional també els empeny amunt fa quatre anys, amb el nou lideratge d’Oriol Junqueras, que els “cohesiona”, i que el procés agafa força. El 2015 els republicans van passar de 2.378 vots el 2011 a 12.426. Segons Valls, es tractava d’una gran responsabilitat per “portar el canvi a la ciutat”.

Comentaris
To Top