Publicitat
ANNA GARCIA GARAY

Teatre de proximitat

[Per Anna Garcia Garay, poeta]

A principis d’aquest mes de maig vaig fer una piulada a Twitter que deia: “Malgrat la proximitat amb Barcelona, tot vivint a Sabadell, sentir-se prou lluny per no poder assistir a cap esdeveniment cultural entre setmana”. Em va assaltar aquest pensament quan consultava la programació de la darrera Setmana de Poesia de Barcelona, però la podria fer extensiva a altres esdeveniments com concerts, espectacles de dansa o obres de teatre. Barcelona compta amb una oferta cultural molt potent que sempre atreu aquells que vivim a les poblacions del voltant, però que sovint se’ns fa difícil de gaudir sobretot si parlem d’activitats que tenen lloc entre setmana. Ja és prou complicat conciliar la vida laboral amb la familiar per, a més a més, afegir-hi l’oci fora de l’àmbit local i del cap de setmana. Per tant, sempre és d’agrair que la ciutat on vius disposi d’una oferta cultural atractiva de dilluns a diumenge.

Què podríem dir de Sabadell si parlem de teatre, per exemple? Si visitem la pàgina web de l’Ajuntament per consultar els equipaments culturals relatius a teatre hi trobem el Teatre Principal, La Faràndula, l’Estruch i LaSala. Les dues primeres sales –Principal i Faràndula– ens han ofert durant el primer semestre del 2019 una temporada de teatre en la qual s’ha programat una obra mensual –majoritàriament al Teatre Principal– en el període que va de febrer a maig. L’Estruch, igual que el Principal i La Faràndula, ha programat una obra mensual en aquests sis primers mesos del 2019, mentre que LaSala se centra bàsicament en l’oferta destinada al públic familiar i infantil en formats com el teatre de titelles.

Publicitat

A la nostra ciutat, però, disposem d’altres espais on poder gaudir de més teatre: el Teatre Sant Vicenç, el Teatre del Sol, El Ciervo i La Bàscula són sales que formen part de l’STA (Sabadell Teatre Associació) i que, juntament amb la Joventut de La Faràndula, conformen l’associació de teatres amateurs de Sabadell. Els tres primers teatres ofereixen una obra mensual amb un nombre de representacions superior al del Teatre Principal, La Faràndula i l’Estruch, equipaments que programen espectacles de caràcter molt més puntual. Quant a La Bàscula, aquesta sala ha anat oferint diverses obres i musicals des que va reobrir a finals del 2017 després de dos anys de tancament, cada cop amb més assiduïtat. I, si continuem parlant de teatre amateur a Sabadell, hem d’esmentar el Taller de Teatre de l’Institut Ferran Casablancas, gestionat pel Teatre d’Insomni, un grup molt actiu pel que fa a la producció de teatre júnior i musicals.

Com podeu veure, a Sabadell es fa molt teatre i és principalment amateur, a excepció de les representacions puntuals d’obres que arriben a la nostra ciutat després d’haver estat en cartell als grans teatres de Barcelona i que han esdevingut èxit de públic i de crítica, protagonitzades per actors coneguts i de renom dins del gremi. Personalment crec que l’ombra de Barcelona és molt allargada pel que fa al teatre, i és inevitable que el públic de Sabadell s’hi desplaci sovint per veure obres de gran format i amb repartiments de luxe que malauradament aquí no arribaran. Malgrat tot, m’agradaria demanar més teatre. Que des de l’Ajuntament es destinessin més recursos per fer-ne més i millor, i per ajudar a donar visibilitat, promoció i publicitat a les sales petites que tiren endavant gràcies a les iniciatives privades. Per tal de mantenir i ampliar tot això que es fa a prop de casa, consumim teatre de proximitat, si us plau.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top