Ciutat

Diversió i molta adrenalina a la Festa Major de la Creu Alta

Centenars de sabadellencs gaudeixen de les activitats que ofereix la Festa Major del barri

Un dels carretons participants a la cursa / ÓSCAR ESPINOSA

Des de divendres a diumenge la Creu Alta no ha parat de festejar. Des de concerts en directe, diferents tallers i exhibicions fins a un concurs de disseny de punts de llibre infantil. Centenars de sabadellencs han gaudit de tres dies plens de més d’una vintena d’actes distribuïts per tot el barri promovent així, la comunitat d’aquest. Avui però, és l’últim dia de celebracions.

CERCAVILA GEGANTERA

La Festa Major no pot acabar sense la tradicional cercavila a càrrec de Gegants i Grallers de la Creu Alta. Enguany, ha comptat amb la participació dels Gegants de Sabadell, els Gegants de Gràcia, els Gegants de la Concòrdia i, per últim, els Gegants de Sant Vicenç de Montalt. A la festa també s’hi han sumat els gegants de l’Escola Samuntada, l’Escola Ribatallada i l’Escola Martí Pol.

Acompanyats de capgrossos i altres figures, més de deu gegants han ballat pels carrers de la Creu Alta al ritme de la música. Tot era festa al carrer; els gegants s’acostaven al públic i els més petits fugien o bé, els saludaven alegres. D’altres fins i tot, ballaven amb ells.

A poc a poc, les diferents colles anaven pujant per l’avinguda de l’Onze de Setembre fins a arribar a la plaça de la Creu Alta, la destinació final. Aquí, cada colla feia la seva entrada especial tancant el tradicional espectacle, les últimes han estat les colles de les diferents escoles.

Les exhibicions de gegants comporten bastant temps d’assaigs tant pels geganters com pels músics. Segons el cap de colla dels Gegants de Gràcia, Albert Cusí, cada 15 dies és necessari fer una prova amb gegants i músics per “no perdre el ritme”.

Sabadell és una ciutat amb tradició gegantera i any rere any, la cercavila és multitudinària. Malgrat això, Cusí incideix en la necessitat que més gent s’interessi per les colles geganteres. “Fa anys que sortim sempre els mateixos”, explica Cusí referint-se a les exhibicions que porten a terme al llarg de l’any. “Arribarà un moment que ja no podrem sortir”, lamenta Cusí.

LA 31A CURSA DE CARRETONS I GINS RODANTS

Tant els concursants com els participants a la 31a cursa de carretons i gins rodants autoconstruïts estaven molt emocionats. Aquesta era l’última prova que disputarien els participants dels “Llamps” i dels “Trons” i que seria decisiva per a marcar punts de distància entre els dos equips. És per això que els corredors i els conductors dels carretons, estaven preparats per a deixar-se la pell i guanyar al seu contrincant conduint i empenyent els seus carretons per la carretera de Prats de Lluçanès.

Els carretons eren d’allò més originals i hi havia de tots tipus. Des de carretons que simulaven una dentadura passant per avions, caps de cocodrils i fins i tot, un autèntic vaixell pirata. La cursa es distribuïa en tres grans blocs; de 0 a 9 anys, de 10 a 13 i de 14 a 99. Situats a la línia de sortida, els carretons esperaven el senyal per a sortir tan de pressa com les cames els hi permetessin. Alguns però, s’han quedat pel camí, ja que l’estructura del carretó s’ha desmuntat en plena cursa. Ha sigut el cas d”un dels carretons dels “Llamps” que ha perdut una de les rodes, malgrat que això no els ha impedit acabar la cursa com han pogut. No han tingut tan bona sort els corredors més joves que han caigut pel camí i s’han vist obligats a abandonar la cursa.

Després de l’adrenalina de la cursa, s’han atorgat els premis. El carretó de l’Aranya, del bàndol dels “Trons”, s’ha emportat els dos primers premis tant a la categoria de 0 a 9 com a la 10 a 13 anys. El carretó Udots ha estat el guanyador de la categoria dels 14 fins als 99 anys.

I ara sí, tocava fer el recompte final i esbrinar quin dels dos grans equips ha guanyat la competició de la Festa Major de la Creu Alta d’enguany. Finalment, i amb una diferència mínima de 100 punts, els Llamps han estat els guanyadors amb un total de 1200 punts.

Foto de família dels llamps, els guanyadors del concurs de Llamps i Trons d’enguany / ÓSCAR ESPINOSA

La Festa Major acabarà avui amb un concert d’havaneres i molta més música per posar el punt final a tres intensos dies.

Comentaris
To Top