Ciutat

Ponts trencats entre ERC i Podem: “Volen posar fi a l’acord”

Les relacions entre ERC i Podem passen per les seves hores més baixes des que van tenir lloc les eleccions del 26-M

Fotografia: Lluís Franco

Les relacions entre ERC i Podem passen per les seves hores més baixes des que van tenir lloc les eleccions del 26-M. L’acord de govern entre els socialistes i els podemistes ha generat recels a l’ERC de Juli Fernàndez –i també a la Crida de Maties Serracant–.

La cap de files dels podemistes, Marta Morell, constata que els ponts s’han trencat després d’haver rebut “pressions” a través de les xarxes i que no hi hagi hagut cap intercanvi de missatges entre les formacions des del matí del divendres passat, quan es va tancar l’acord PSC-Podem i es va descartar qualsevol possibilitat d’un pacte alternatiu.

Morell contesta les crítiques

Les vies de comunicació entre els republicans i Podem es troben en via morta. “No he rebut ni una trucada. Ni tan sols per felicitar-me per l’acord”, lamenta Morell en declaracions a aquest diari. Podem s’havia de reunir el matí de divendres amb els republicans per parlar de l’acord a quatre bandes (ERC, Crida, Junts i Podem) però la trobada es va cancel·lar per l’acord amb el PSC.

A falta d’un telèfon per despenjar, les xarxes es van convertir en un intercanvi d’acusacions entre cercles propers a ERC i els podemistes. El mateix Gabriel Rufián tuitejava: “Quina vergonya Podem” el divendres, assenyalant que es donava l’alcaldia al “bustisme”. “Volen posar fi a l’acord i ja avanço que això no passarà. No canviarem de posició. N’estic convençuda”, respon Morell.

Per a la podemista aquesta mena de comentaris són “intents de pressionar” perquè canviï de socis. “Contra Podem no tot s’hi val. El nostre posicionament és nostre i és legítim”, deixa clar, i es pregunta –dirigint-se a ERC– “si tothom sabrà ser demòcrata”. Amb tot, si la intenció dels republicans era aproximar-se a Podem, s’ha generat el clima totalment oposat: la sensació a hores d’ara és de desconfiança i recels cap a ERC.

Pintades a la Concòrdia

L’endemà de l’anunci de l’aliança, el dissabte, van aparèixer diverses pintades a la Concòrdia –barri on viu Marta Morell– assenyalant Podem. “Morell, els teus principis per un sou”, “Podemos, còmplice de la corrupció” i “Podemos = estil Bustos” són alguns dels missatges que han aparegut en diferents punts del barri, com l’escola Font Rosella. L’autoria de les pintades recau sobre Endavant, un grup d’esquerra radical vinculat a la CUP. PSC, Cs i Podem han lamentat les accions, mentre que la mateixa Morell ha demanat respecte cap a la seva formació. “Condemno les pintades. Demano utilitzar els arguments abans de pintar”, sentencia.

L’acord d’ERC que mai va arribar

Malgrat les males relacions i l’acord signat amb els socialistes, ERC manté la voluntat de desfer-lo i arribar a una entesa amb els podemistes. Els republicans havien elaborat un acord d’investidura per convertir Juli Fernàndez en alcalde de Sabadell el proper mandat, un “xec en blanc” segons Podem, perquè no recollia les prioritats expressades per la formació, com el feminisme, la protecció de col·lectius minoritaris, l’animalisme i accions destinades per als barris i l’habitatge.

Comentaris
To Top