Ciutat

Quatre escoles inclouen el Factor Blau d’Aigües Sabadell

El curs vinent, 2019-2020, quatre escoles de Sabadell afegiran l’estudi de l’aigua al seu currículum acadèmic amb el nou projecte Factor Blau d’Aigües Sabadell. Es tracta d’una unitat didàctica dirigida als alumnes d’entre 15 i 16 anys –3r i 4t d’ESO– que formarà part de l’assignatura obligatòria Servei Comunitari, en què els alumnes han de donar resposta a un problema social i tindrà una durada de 20 hores. Amb aquesta nova iniciativa, el projecte EDUCASSA de la companyia d’aigües ja cobreix totes les edats de l’educació obligatòria.

Combinar dues necessitats

El Factor Blau té un doble objectiu partint de la idea que l’aigua és un recurs escàs. La directora de Desenvolupament Sostenible d’Aigües Sabadell, Elisabeth Santacruz, explica que el projecte s’alinea amb els objectius de desenvolupament sostenible marcats per l’ONU, en què en el punt sisè parla de l’aigua neta i el sanejament. “D’aquesta manera, els alumnes i nosaltres com a empresa contribuïm a tenir cura de l’aigua i no malbaratar-la”, afegeix Santacruz.

Santacruz, a l’Aula de l’Aigua, amb la Maleta Blava que donaran a les escoles / ÓSCAR ESPINOSA

La directiva d’Aigües Sabadell destaca que “vam creuar dues necessitats: nosaltres volíem ampliar l’oferta i a l’altra banda hi havia l’oportunitat de crear una activitat de servei comunitari clarament ambiental”. L’assignatura es divideix en tres eixos, començant per l’aprenentatge sobre la petjada hídrica i les fuites d’aigua perquè “l’impacte és bastant desconegut”. En un segon bloc es treballa l’analítica, i els estudiants han d’auditar com estan les instal·lacions d’aigua de la seva escola i fer una proposta de millora. Fent aquest treball els alumnes també descobreixen quin és el consum mitjà d’aigua que fa cadascun d’ells en un dia lectiu. En el tercer bloc, de retorn social, els alumnes han de fer una campanya de sensibilització sobre el que han après a l’escola. Santacruz subratlla que poden sorgir idees molt originals com el canal d’Instagram @Safablau que en aquest any de prova pilot han elaborat els alumnes de l’escola Sagrada Família.

Gamificar l’estudi

Tant l’estudi de la petjada hídrica com de les fuites de la xarxa es fan mitjançant un joc, és a dir, que s’ha gamificat l’experiència. En el primer cas es tracta d’una adaptació del joc de taula d’enfonsar la flota. Els alumnes han de dibuixar fuites d’aigua en un mapa i per descobrir on estan han de respondre unes preguntes sobre l’aigua.

El segon cas és un joc de cartes, en què en una cara hi ha un objecte, com uns pantalons, per exemple, i al darrere et diu quants litres d’aigua s’han necessitat per fer-los. Tots aquests materials i la resta que complementen la unitat didàctica s’entreguen a les escoles –l’empresa no facilita a hores d’ara quines són a part de la Sagrada Família– amb la Maleta Blava.

A part, totes les escoles que participin en el projecte Factor Blau obtindran el distintiu de la Gota Blava. Es tracta d’un distintiu que puntua entre una forquilla d’1 a 4 segons els criteris de sostenibilitat i els resultats obtinguts pels estudiants.

Comentaris
To Top