JOSEP MERCADÉ

Govern legítim i oposició forta

[Per Josep Mercadé, periodista]

Sabadell ha recuperat protagonisme mediàtic a Catalunya gràcies a l’acord entre Marta Farrés i Marta Morell. En plena disputa a l’Ajuntament de Barcelona, la decisió de Podem de pactar amb el PSC i assegurar-li l’alcaldia a Sabadell ha servit d’exemple i també per a tota mena d’interpretacions.

La primera alcaldessa de la ciutat hi arribarà de forma legítima, ja que va ser la força més votada, però sense una majoria absoluta. Ves per on que es repeteix l’esquema de fa quatre anys quan Esquerra i la Crida es van posar d’acord per governar en minoria. Aleshores amb quatre regidors cadascun.

Què ha canviat des de l’inici de la legislatura del 2015? Bàsicament que el futur govern de la ciutat, tot i estar en minoria, sí que disposarà de quatre regidors més dels que tenien ERC i la Crida quan van començar a governar. Aquestes dues formacions de seguida van veure que amb 8 regidors no anaven enlloc i van cercar noves aliances per teixir una majoria absoluta de 14 regidors gràcies als 4 d’Unitat pel Canvi (on hi havia Podem) i els 2 de Guanyem Sabadell. Això els va permetre governar amb massa comoditat al llarg de quatre anys i amb una alcaldia compartida entre Juli Fernàndez i Maties Serracant.

Aquella majoria absoluta que van gaudir pràcticament tot el mandat els va embafar una mica. Tenien assegurada la governabilitat i només havien d’estar pendents de gestionar les diferències (i moltes) entre els quatre socis de govern. El resultat, amb més gesticulacions que realitzacions, ha estat més aviant minso. Així ho van avalar els electors el passat 26 de maig, quan només ERC (impulsada per les eleccions generals) va aconseguir millorar, i molt, els resultats de fa quatre anys.

L’alcaldable Juli Fernàndez, però, no ha tirat la tovallola i, fins al darrer minut abans de la investidura de dissabte, intentarà convèncer la regidora de Podem que li doni el suport per accedir a l’alcaldia. Probablement ha fet tard, ja que el compromís adquirit entre PSC i la formació lila obre la porta a un inesperat retorn dels socialistes al govern de la ciutat. No ho faran per la porta gran de les majories, sinó gairebé amb el mateix frec a frec de la primera legislatura de Manuel Bustos del 1999.

S’albira, doncs, que no serà un mandat fàcil. Igual que fa dues dècades l’oposició serà molt forta i novament la ciutat dividida en dos pols: constitucionalistes i independentistes. Caldrà capacitat de decisió i de convenciment per poder governar. Més que mai, també, l’oposició tindrà molt a dir i fer. Cal apel·lar a la seva responsabilitat per posar els interessos de ciutat per sobre els de partit.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top