Ciutat

Els Saballuts visiten els seus orígens castellers a la XX Trobada de Muixerangues, a Algemesí

El passat dissabte 15 de juny, els Castellers de Sabadell (Saballuts) van visitar el País Valencià amb motiu de la XX Trobada de Muixerangues, una tradició festiva pròpia del territori que combina la dansa amb l’aixecament de torres humanes a ritme de la dolçaina i el tabalet.

Sisena o figura de sis de la Nova Muixeranga / GRValencia

L’origen de les Muixerangues és molt comú al dels castellers; i és que ambdues tradicions tenen el seu origen al Ball de Valencians -o moixigangues-, referència de les quals s’ha extret la més antiga a finals del s. XVII, al Camp de Tarragona. La diferència es troba en l’evolució, ja que les Muixerangues són considerades germanes grans dels castellers pel fet d’assemblar-se més al Ball de Valencians (encara mantenen el component de la dansa), mentre que els castellers han acabat prioritzant l’aixecament de construccions cada cop més altes.

La Trobada es va celebrar concretament a Algemesí, ciutat considerada màxim exponent d’aquesta tradició popular. La diada anava a càrrec de la Muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga, les dues colles locals, i els Saballuts van esdevenir els convidats a l’esdeveniment, juntament amb la Jove Muixeranga de València.

Els castellers van sortir a les 11 del matí de l’estació d’autobusos de Sabadell, i a les 19h ja trepitjaven la comarca de la Ribera, preparats per a l’actuació.

Abans de l’inici però, la Nova Muixeranga va assolir el repte de fer caminar el Pilar de la Vespra (un pde4) aproximadament 280m fins a la porta de la Basílica de la Plaça Major, que tot seguit s’inauguraria com la plaça quilòmetre zero de les muixerangues (mitjançant l’aixecament de diversos pde3 a càrrec de totes les colles), lloc on va iniciar-se el procés de recuperació de la tradició muixeranguera.

Els pde3 que van descarregar davant de la porta de la Basílica, en motiu de la inauguració de la plaça quilòmetre zero muixeranguer / Alexandra Gieseken

Els Saballuts actuaven en segon torn a cada ronda, i a cadascuna van descarregar el 3 de 7, el 5 de 7, el 4 de 7 i 2 pde 4 consecutivament; castells que no van generar cap dificultat en la seva confecció i que, a més a més, aprofitant aquesta ocasió van esdevenir resultat de diverses estrenes en posicions de baix i tronc.
Un cop acabada l’actuació, es va celebrar un acte de recepció per part de l’Ajuntament d’Algemesí, seguit de l’intercanvi de diferents obsequis de record de la XX Trobada entre les diverses colles que havien participat a la diada. Després, tothom va desplaçar-se al Centre Polivalent d’Algemesí per a sopar, gaudir d’una mica de festa per acabar de concloure l’esdeveniment i també quedar-s’hi a dormir.

Fotografia conjunta després de l’actuació / Joan Carles Sánchez

L’endemà, diumenge 16 de juny, els Saballuts van marxar a les 10.30 h amb autocar, i a mig camí van fer una parada al Delta de l’Ebre, on van dinar tots junts abans de fer via cap a Sabadell.

Després d’un emotiu retrobament amb les arrels castelleres a Algemesí, la colla descansarà aquesta setmana, però també agafarà forces per a les properes actuacions, com la Festa Major del Baix Mar (amb Bordegassos de Vilanova i els Tirallongues de Manresa), i l’assenyalada Festa Major de Barberà del Vallès (amb Xics de Granollers i també Bordegassos de Vilanova).

Comentaris
To Top