Diners

La indústria vallesana es dona a conèixer al món a la fira ITMA

L’ITMA és un referent internacional en innovació aplicada al tèxtil / J. M.

– Joaquím Martín –

Cada quatre anys, la fira ITMA, l’esdeveniment més gran en l’àmbit internacional en innovació aplicada al tèxtil, esdevé un gegantí aparador de productes i novetats per a un sector en transformació constant. Passejar aquests dies pel recinte Gran Via de Fira de Barcelona és fer-ho per una autèntica Torre de Babel, una mini-ciutat bolcada en la innovació i la high-tech, on sobresurten la Xina, Itàlia, Alemanya i Turquia. En total, 1.708 expositors de 50 països.

Capdavantera

Catalunya és el pal de paller de la indústria de la maquinària tèxtil espanyola, representant un 70% del sector. Al marge de la participació tèxtil agrupada que organitza Texfor (amb seu a Sabadell), Amec Amtex coordina la presència de firmes de maquinària tèxtil a la fira com Asutex (Palau), Margasa (Cerdanyola), Proatex (Sentmenat), Pirobloc (Santa Perpètua) i Fontanet-Ritex (Sabadell).

Carles Ferrer, director de màrqueting i vendes de Pirobloc, fabricant de calderes de fluid tèrmic, explica que “és la nostra primera participació a l’ITMA, i és conseqüència dels bons resultats assolits a la fira DTG celebrada a Bangladesh al gener. Participem habitualment a fires per donar-nos a conèixer, però cada cop som més selectius, ja que les nostres calderes són utilitzades en molts sectors”. A l’ITMA, “presentem les nostres calderes d’oli tèrmic que s’utilitzen en diverses activitats tèxtils, siguin tradicionals o noves com la impressió digital”.

Antonio Mangado és el responsable d’R+D de Datamon Plus, companyia de Sabadell especialitzada en programari per al tèxtil. “L’ITMA és una fira molt especial i potent, i no podíem desaprofitar l’ocasió. Rep visitants de tot el món i el nostre mercat ja és a Amèrica Llatina”. Datamon Plus, amb més de 30 anys de trajectòria, va començar “com a desenvolupadora de software per al control de la producció de teles i teixits. És un nínxol de mercat específic i la fira ens permet convocar pràcticament a tots els clients potencials”. De fet, “estem evolucionant per oferir un servei integral. La novetat que presentem a l’ITMA és la Ruta 4.0, el desplegament de tecnologies 4.0 aplicades a la indústria tèxtil”.

Joan Fontanet, representant de Fontanet-Ritex, que celebra el centenari de la seva constitució, assegura que “l’ITMA és una cita ineludible per a nosaltres, perquè hi exposem des del 1967. La màquina de termoestampació de teixits que presentem és un més dels productes que oferim a la indústria per a l’acabat tèxtil, i té com a tret essencial la seva capacitat productiva”.

Un mitjó elaborat amb teixit intel·ligent / J. M.

Teixits intel·ligents i ‘wearables’

El centre tecnològic Eurecat, amb seu a Cerdanyola del Vallès, presenta a l’ITMA teixits intel·ligents wearables (vestibles, portables o posables) punters en salut, benestar i esport. Com la tecnologia termoelèctrica industrial, que, a partir del bordat tècnic tradicional, permet disposar d’un element termoelèctric sobre el teixit i dotar-lo d’altres prestacions tèrmiques i mecàniques. Eurecat també presenta un nou producte mèdic, PIP, desenvolupat amb el Consorci Sanitari del Maresme, que ofereix una protecció integral del peu gràcies a l’absorció de pressió mitjançant l’ús de teixit 3D. També novetat són wearables com el Body intel·ligent Wearlumb, dese volupat amb SGS TECNOS i Worldline i que combina diferents sensors per preveure riscos de fatiga lumbar, donant pautes correctores a l’usuari.

Altres innovacions d’Eurecat són un prototip de mitjó intel·ligent, creat amb la societat AST, que preveu i evita caigudes a esportistes, persones grans i treballadors, i un mono de triatló, desenvolupat amb HOKO, amb tecnologia i sensors per monitorar diferents paràmetres corporals de l’atleta.

Comentaris
To Top