Ciutat

Torreguitart reclama ajuts per reparar 200 habitatges amb “vicis ocults”

Pisos amb esquerdes, despreniment de cornises i maons deteriorats. Unes 200 famílies del barri de Torreguitart reclamen subvencions públiques i poder reparar “els vicis ocults” dels seus habitatges. Segons apunten els veïns, el principal defecte de construcció és la separació entre la façana i el ciment, o entre el balcó i la façana confrontant. Tot i que anys enrere Vimusa va assumir la rehabilitació de gran part d’edificis afectats, ara per ara queden més de 200 habitatges per restaurar, en concret, les tres comunitats d’Alcalde Moix, 16-18; plaça d’Espanya, 17-20; i plaça d’Espanya 26-31.

Un dels edificis afectats, amb reixes de protecció per prevenir despreniments / VICTÒRIA ROVIRA

Els veïns apunten que ja s’han desprès cornises. Per això, han pres mesures preventives amb la instal·lació de reixes de protecció. “No tenim pressupost per a aquesta obra”, ha advertit Esteban González, portaveu dels veïns de la plaça d’Espanya.

Els orígens

Als anys 70, les plusvàlues que va generar l’Eix Macià van emprar-se en la construcció d’habitatge social i la primera gran onada d’aquest tipus d’habitatge va ser al barri de Torreguitart. “Hi havia un gran boom de construcció i els materials i les tècniques utilitzades van donar per resultat uns problemes d’estructura i vicis ocults”, ha explicat Antonio Recio, president de l’Associació de Veïns de Torreguitart. Així, es van utilitzar maons que “no estaven suficientment cuits” i “el temps ha fet que s’erosionin i es desgastin”.

Detall d’una esquerda a un edifici de Torreguitart / VICTÒRIA ROVIRA

Actualment, les comunitats ja han encetat un procés de negociacions amb l’Ajuntament de Sabadell i la Generalitat de Catalunya per buscar una solució, que esperen trobar “ben aviat”. Després d’un “lent procés de burocràcia i molta paciència”, l’Ajuntament sufragarà gran part de la reparació i avançarà la quantitat que la Generalitat assumirà, explica Recio. “Volem iniciar la reparació el més ràpid possible”, apunta González, que daten per al mes de setembre, però abans els afectats volen garantir que no tindran responsabilitats econòmiques ni civils. “Hem d’assegurar el cost zero per al veïnat afectat”, conclou.

Comentaris
To Top