MARÍA LUZ MELERO

Els fums del carrer de Sant Pere

[Per María Luz Melero, advocada]

El carrer de Sant Pere de Sabadell ha estat uns dels carrers amb més volum de contaminació i soroll a causa de l’intens trànsit de vehicles que hi passava gairebé a tota hora, procedint l’anterior govern local a l’inici de fer-lo per a vianants el febrer d’enguany, aproximadament, tallant el trànsit en aquest carrer i provocant que el volum de vehicles i pol·lució que absorbia aquesta via amb direcció a la Rambla es desviés cap al quadrant format pel carrer Migdia, el carrer de les Planes, el carrer Sant Pau –en el seu tram on trobem la plaça Joan Oliu i Pich– on enllaça amb el carrer Àngel Guimerà amb direcció ara cap a la Rambla, essent tot aquest espai certament especial per vulnerable si tenim en compte que en aquest recorregut detallat ens trobem amb dos col·legis, un parc infantil i el CAP Centre.

La previsió dels treballs per fer per a vianants el carrer de Sant Pere, inicialment i segons m’he informat, era d’uns set mesos però estem a finals de juny i això sembla que va per llarg. Mentrestant podem observar l’efecte col·lateral de la desviació del trànsit que penso que ens ha de fer reflexionar, ja que és molt probable que el trànsit rodat en aquesta àrea quedarà tal qual està ara mateix, amb les conseqüències d’un canvi de rumb de la pol·lució que entenc que no era ni és desitjable ni recomanable en un entorn amb molta presència d’infants i de persones que no es troben bé i van al CAP Centre.

Faig aquest toc d’atenció perquè a hores d’ara tots coneixem una mica els efectes nocius dels gasos contaminants dels vehicles per a les persones, i som conscients que des dels poders públics, sobretot des de cada govern local, s’està apostant cada vegada més pel transport públic, per fer els carrers per a vianants, per l’ús de bicicletes mitjançant la creació de carrils bici… però també, i sobretot nosaltres com a ciutadans i beneficiaris de les mesures adoptades per combatre la contaminació ambiental, ens hem de conscienciar d’una vegada dels molts beneficis que comporta evitar fer un ús excessiu del cotxe i no tenir mandra de fer trajectes llargs caminant, doncs també està estudiat i provat que és beneficiós per a la salut i perquè val la pena evitar embrutar el nostre aire, un bé comú i essencial per a tots que ens dona qualitat de vida.

I és que els gasos contaminants, entre d’altres, diuen els experts que pot afectar els pulmons, sobretot en persones vulnerables, i en les més exposades al diòxid de nitrogen i nanopartícules augmentaria un 60% el risc que pateixin alteracions de la son, podent afectar inclús el treball del nostre cor. Hi ha qui afirma que existeix relació entre la contaminació ambiental i la síndrome de l’ull sec i la conjuntivitis al·lèrgica, entre molts d’altres efectes negatius. Cal afegir que, segons un estudi realitzat a Harvard sobre com afecten els gasos que emeten els vehicles als nens, es relaciona directament la pol·lució dels gasos dels cotxes amb un possible descens en el coeficient intel·lectual i un baix rendiment en proves d’intel·ligència i memòria.

De ben segur que aquest estudi relacionat amb els infants es refereix a una sobreexposició que no té per què donar-se en aquest cas, segurament que no, però trobo que seria interessant eliminar de la zona en qüestió l’increment de pol·lució per millorar la qualitat de l’aire o almenys deixar-ho com estava abans de fer per a vianants el carrer de Sant Pere. Penso que on hi ha nens han de ser espais especialment protegits de la contaminació. Sempre dic que rectificar és de savis i, per si de cas, deixo caure aquesta reflexió, tenint en compte que estrenem govern local, i que crec que val la pena fixar-s’hi i posar-hi remei si escau.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top