Ciutat

Neus Pujal, fiscal en cap de Sabadell: “La Generalitat hauria de renunciar a la competència de Justícia si no pot assumir-la”

La màxima representant del Ministeri Públic explica la situació complicada dels jutjats de Sabadell per la calor i la falta d’espai

La fiscal en cap, Neus Pujal, entrevistada pel D.S. / VICTÒRIA ROVIRA

Neus Pujal és fiscal en cap de l’àrea judicial de Sabadell i Cerdanyola del Vallès des de l’any 2008. Compleix enguany 30 anys en la professió.

Va començar la seva carrera professional a la Fiscalia Provincial de Barcelona i ha treballat en àmbits diversos: família, registre civil, sinistralitat laboral i persones vulnerables, però ha destacat especialment com a jurat. Es defineix com a europeista i amant de la cooperació internacional.

Jutjats de segona: l’edifici judicial de Sabadell, al límit

Com valora la situació dels jutjats?

És complicada. Tenim un espai manifestament insuficient per l’espai i per la temperatura. Fa molta calor. La Generalitat ens diu que fem parades, que bevem aigua, ens refresquem la cara… No ens dona una solució.

La Fiscalia també ho està patint. És l’espai, la temperatura… i el personal?

Tenim 22 fiscals i 13 funcionaris distribuïts entre Sabadell i Cerdanyola. El departament de Justícia hauria de posar 22 funcionaris, nou més. No és un caprici: aquí hi ha molta feina i els casos de Sabadell són igual de complexos que els que pots trobar a Barcelona.

Té a veure amb l’augment de delictes?

Els fiscals l’hem notat. Cada cop entren més registres per la via penal.

Com afecta el dia a dia del Ministeri Públic?

L’espai és tan just que els fiscals de Cerdanyola quan venen a Sabadell han de pidolar per agafar un lloc. Són les cadires calentes, com els llits calents dels hospitals o aquells pisos pastera on s’intercanvien els llits.

Quina resposta dona la Generalitat?

Ara diuen que tenen els pressupostos prorrogats i que no tenen diners. És un problema que ve de lluny, no faig distincions entre els diferents governs de la Generalitat, però sí que puc dir que cada cop és una situació més flagrant. La Generalitat té les seves prioritats i és evident que la Justícia no ho és.

Els problemes no són d’ara. Venen de lluny.

Quan vaig arribar el 2008, ja vaig parlar del problema de ventilació. En aquest edifici hi ha trasllat de presos i s’ha de poder evitar el contagi de malalties. Aquell any, l’alcalde de Sabadell va demanar cedir uns terrenys a la Generalitat per construir un nou edifici per als jutjats i ja no es va fer.

Creu que seria plantejable un retorn de competències?

La Generalitat hauria de renunciar a la competència de Justícia si no pot assumir-la amb mitjans materials i funcionaris. No està desenvolupant la seva funció.

La fiscal en cap, Neus Pujal / CEDIDA

Abans deia que hi ha molta feina a Sabadell. En quins casos pensava?

El cas Mercuri, la violació múltiple i totes les derivades de l’1 d’octubre. També hi ha molts casos de delinqüència econòmica i corrupció urbanística.

Com es pot entendre que els encausats per la violació estiguin lliures?

La Fiscalia ha demanat presó i no ha estat així. Entenc perfectament que hi hagi preocupació ciutadana.

Un dels implicats, amb l’ADN coincident, està fugit de la justícia.

Teníem ja un primer resultat d’ADN positiu i se’l va deixar amb llibertat amb càrrecs. La Fiscalia considerava que hi havia indicis suficients i està en desacord amb aquesta resolució judicial.

Estem al dia pel que fa a la violència de gènere?

Espanya és un país molt avançat en aquesta matèria. Tenim una llei integral contra la violència de gènere del 2004, però és evident que no és suficient. S’ha de conscienciar més.

Parlem del cas Mercuri. Què en pensa que s’acusi l’acusació popular d’estar polititzada? Com veu que puguin ser partits?

En altres països, no existeix l’acusació popular. Si són associacions de coneixedors d’un tema en concret, crec que s’ha de respectar. Ara bé, crec que no hi ha cabuda per als partits polítics.

La justícia està polititzada?

Pot ser que en el nomenament de càrrecs de la cúpula hi hagi una certa politització, però la ciutadania pot estar tranquil·la que el jutge que resol a primera instància ho fa sense pensar en la política.

Com ha vist els fiscals del judici del Procés, que afecta els sabadellencs Forcadell i Cuixart?

Només puc dir que els fiscals que hi han intervingut són grans professionals.

Comentaris
To Top