Ciutat

El guardes del rodal, a punt

Dos ADF fan tasques de prevenció al rodal / ÓSCAR ESPINOSA

“Si t’agrada la muntanya sempre vols que estigui allà, i l’has de cuidar i preservar”, explica Ignasi Alberich, un dels trenta voluntaris de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Sabadell. Dijous passat ell i tres companys més es van trobar, com és habitual, a l’entrada del Santuari de la Salut per començar una nova jornada de control del terreny, la seva missió.

Durant tot l’any, però especialment aquests mesos més calorosos, els ADF trepitjen el rodal per prevenir i lluitar contra els incendis en cas que n’hi hagi algun. Són els agents més propers al territori, els que hi són sempre físicament, perquè els bombers han d’estar al seu parc atenent múltiples sortides. I els que ja porten un any al cos i, per tant, tenen el carnet verd, poden entrar a atacar el foc de la mà dels bombers. Insisteixen que sempre manen els bombers, professionals, i que ells hi estan a disposició. La seva base és a la Policia Municipal, per deixar-hi els tres vehicles que tenen, i al Santuari de la Salut tenen un petit espai per reunir-s’hi, hidratar-se o poder guardar quatre coses. Allà també hi ha un dels dos dipòsits d’aigua de què disposen en cas d’emergència i la Serra de Sant Iscle, que ressegueix el rodal, un dels dos punts de vigilància que tenen; l’altre és a Can Llong.

En el torn de dijous passat Alberich, enginyer forestal de professió, va coincidir amb els voluntaris Cristian Ansio, treballador municipal, a qui li agrada estar pendent de la natura i “fer-hi alguna cosa bona”. Per la seva part,  l’ADF Juan Ruz, jardiner professional, manté que és “una experiència molt bona” i Miquel Serra apunta que “fugint de l’estereotip dels herois, la sensació de poder ajudar fa sentir bé”. La majoria voldrien ser bombers, però ja sigui per la poca quantitat de places que s’ofereixen o per la duresa de les oposicions no ho són. Per ser ADF no cal tenir una condició física en particular, “però s’ha d’estar una mica en condicions perquè sinó no dures”, apunta Ansio.

Els torns de patrullatge solen durar unes quatre hores, de 16 h a 20 h generalment, un horari que desapareix quan hi ha un incendi cal arremangar-se.

Comentaris
To Top