Ciutat

Autodefensa per lluitar contra agressions masclistes

Una trentena de dones aprenen defensa personal per combatre les agressions masclistes

Dues dones practicant una tàctica de defensa personal durant la jornada / LLUÍS FRANCO

Les agressions i abusos masclistes són una realitat. De fet, segons el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, un 51,3% de les dones han patit violència masclista a Catalunya. Una dada, per cert, que exclou els gestos o els comentaris masclistes. És per això que el Sindicat Unificat de Policia (SUP) organitza mensualment unes jornades enfocades a les dones per aprendre tàctiques bàsiques de defensa personal de forma gratuïta. Prèviament, aquestes breus lliçons d’autodefensa ja s’han portat a terme en altres racons de Catalunya i avui era el torn de Sabadell, concretament, al gimnàs Basic Factory.

Des de les deu del matí, els agents ensenyen a més d’una trentena de dones a desfer-se d’un possible agressor. En parelles, les assistents intenten copiar els moviments sota la supervisió dels formadors. “Cop de colze a la cara i surts corrents”, recorda el delegat de la formació de procediments policials (FPP)Jose Luís Juarez, a una de les parelles. “Ha de ser més ràpid” emfatitza. Una actuació ràpida és, segons els formadors, un factor essencial per escapar d’una agressió. Per fer-ho, qualsevol objecte a mà és una bona opció per mantenir la distància amb l’agressor.

/ LLUÍS FRANCO

Gràcies a aquesta tècnica, Veronica Murillo va aconseguir alliberar-se d’una situació que podia haver desembocat en tragèdia. Un matí, quan es disposava a anar al treball, un home ebri es va acostar a ella increpant-la. “En aquell moment vaig recordar que havia de mantenir la distància i l’únic que tenia a les mans era el casc de moto”, explica. Un cop de casc va ser suficient per guanyar temps i marxar d’allà. Avui, Murillo participa per quarta vegada a una jornada de defensa amb ganes d’aprendre més. “Et fa sentir més segura”, declara.

UNES PRÀCTIQUES TRISTAMENT NECESSÀRIES

El fet que unes víctimes o possibles víctimes creguin necessari aprendre a lluitar contra l’agressor pot arribar a semblar quelcom injust. Les agents Noemí Siles i Nerea Rodríguez estan d’acord que “és una llàstima” que la víctima es vegi obligada a aprendre a defensar-se. “La societat és així”, afirma amb rotunditat Rodríguez. El control, la cultura, el patriarcat o la primera socialització són només alguns dels factors que, segons Siles, intervenen directament en la construcció de la mentalitat d’un agressor. “No és gens fàcil lluitar contra tota una mentalitat generalitzada”, explica. Actualment, la policia no disposa de formacions com les de defensa personal a disposició dels ciutadans per explicar, per exemple, què s’enten per maltractament o quines formes pot adoptar.

/ LLUÍS FRANCO

Tot i això, cal destacar que aquestes jornades sí que han ajudat a diferents dones a detectar una situació de maltractament i a sentir-se segures com per denunciar-ho. Les agents asseguren que la formació juntament amb la socialització d’altres dones amb les mateixes inquietuds empodera a les dones i això és un punt a favor. “Saber que això ajuda i fa bé a les dones ja no només és satisfactori com a professional sinó com a persona”, assegura Juarez.
Sigui com sigui, avui més de 30 dones han après a defensar-se una mica més contra el masclisme.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top