Ciutat

Un salt per combatre l’impacte de l’esclerosi múltiple

Desenes de famílies participen en la campanya de visibilització de la malaltia

Diferents famílies saltant a la piscina per la campanya "Mulla't per l'Esclerosi Múltiple" / ÓSCAR ESPINOSA

L’esclerosi múltiple és una malaltia neurològica crònica del sistema nerviós central i està present en les vides de més de 9.000 persones només a Catalunya segons dades de la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM). També coneguda com a la malaltia de les mil cares, l’esclerosi múltiple és la segona causa de discapacitat en persones joves i no té cura. Els dolors constants, les fatigues i la disfunció sexual són només alguns dels “símptomes invisibles” que presenta.

La Carmen Vázquez va rebre el diagnòstic ja fa més de 10 anys i, des de llavors, no ha deixat que la malaltia guanyés. Pateix d’infecció al pulmó i fibromiàlgia però li planta cara al dolor amb la natació i avui, no podia faltar al Mulla‘t per l’Esclerosi Múltiple. Cada 14 de juliol des de fa més de 25 anys, 600 piscines municipals d’arreu de Catalunya celebren aquesta jornada amb un salt en conjunt a les 12.00 h del migdia. L’objectiu és clar: visibilitzar la malaltia i als afectats d’aquesta.

Les piscines municipals Joan Serra s’han apuntat un any més a la causa i han aplegat a desenes de famílies preparades per saltar a la piscina. Altres espais municipals també s’han unit a la causa com el Club de Tennis, el Cercle Sabadellès i el Club Natació Sabadell. La Bassa també ha participat en la campanya protagonitzant un salt multitudinari amb la participació de membres del govern i l’oposició local, encapçalats per l’alcaldessa, Marta Farrés.

Un cop a dins de la piscina, cadascú era lliure de fer allò que desitgés; o continuar capbussant-se a la piscina o bé, nedar tants metres com volguessin. Per aquells que han escollit la segona opció, la socorrista Carol Baltanás els hi entregava un diploma amb la xifra total de metres nedats. Enguany, la Carmen n’havia fet 50 i lamentava no haver pogut fer-ne més per la fatiga pulmonar. “Fa ràbia perquè vols nedar més però no pots”, explica.

Baltanàs assegura que l’esport, i en concret la natació, ajuda molt als malalts d’esclerosis múltiple pel que fa a el moviment dels músculs i les articulacions. “El simple fet de flotar a l’aigua ja és un benefici molt gran”, assegura. La millor notícia però, és que els fons aconseguits aniran destinats a FEM per tal d’aturar o bé pal·liar l’impacte de l’esclerosi.

Comentaris
To Top