Ciutat

Grandalla, quinze anys treballant contra vent i marea pels joves amb diversitat funcional

La cooperativa Grandalla celebra el seu quinzè aniversari garantint el lleure de joves amb diversitat funcional

Dos membres de la cooperativa Grandalla durant la celebració / VICTÒRIA ROVIRA

Quan va nèixer la  cooperativa Grandalla , els objectius de l’entitat eren ben clars. Garantir un espai de lleure pels joves amb diversitat funcional va ser la principal preocupació de l’entitat que presideix Josep Pardina des de fa cinc anys. Arran del naixement del Josep, el seu fill amb diversitat funcional, Pardina va ser més conscient que mai de la necessitat que tenia el seu fill de gaudir de la vida. I com ell, altres centenars de nens amb diversitat funcional a la ciutat que també requerien un espai on poder desconnectar de tot i concentrar-se, únicament, en el seu oci. Aquesta idea va ser el motor que va permetre el naixement de Grandalla i a dia avui, encara continua vigent. “A les escoles ja els hi ensenyen i els eduquen, aquí només s’han de preocupar de passar-ho bé”, explica.

De forma setmanal, els nens i nenes d’un total 60 famílies afiliades a la cooperativa, poden gaudir setmanalment de tallers com teatre, dansatreballs manuals. A més a més, els caps de setmana s’organitzen excursions fora del recinte, ja sigui per assistir a espectacles, anar parcs d’atraccions i fins i tot, ballar a la discoteca. Totes les activitats requereixen monitors especialitzats i també voluntaris que ofereixin desinteressadament un cop de mà. Raó per la qual, els preus poden ascendir i la cooperativa rep queixes al respecte per part d’alguns familiars. En aquest sentit, Pardina creu que el preu està justificat, ja que, gràcies a la feina de Grandalla, els nens i nenes poden divertir-se amb els seus amics.

/ VICTÒRIA ROVIRA

Al voltant de la cooperativa i els seus 15 anys de feina garantint el lleure, hi ha desenes de persones que aporten el seu granet d’arena per tal que Grandalla sigui possible. Malgrat els possibles contratemps, les queixes i manca de diners, es treballa amb il·lusió per fer més fàcil la vida dels altres. “Contra vent i marea, aquí estem”, afirma l’actual president.

L’OCI NO ÉS UNA TASCA MÉS

Un aspecte que destaca considerablement de Grandalla, és que no conceben l’oci com una tasca més. A diferència de les escoles o altres esplais on poden tenir estipulats quins temps van destinats a l’educació, Grandalla només es preocupa de la diversió dels joves. “Volem que els joves que vinguin aquí, sàpiguen que poden desconnectar per complet”, explica Pardina i això és precisament quelcom que els diferència d’altres centres. “El lleure és un dret més recollit a la Constitució i ha de ser així per tothom”, assegura. I certament, així ho ha preservat la cooperativa Grandalla.

/ VICTÒRIA ROVIRA

Comentaris
To Top