Ciutat

Sabadell tindrà vuit noves estacions per mesurar la qualitat de l’aire

El consistori adquirirà els sensors entre finals del 2019 i principis del 2020

Imatge d'arxiu d'un embús a Sabadell / LLUÍS FRANCO

L’Ajuntament de Sabadell instal·larà vuit estacions per mesurar la qualitat de l’aire el 2020, segons ha pogut saber el Diari de Sabadell. La compra dels sensors es licitarà previsiblement aquesta tardor, i s’emmarca en l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (Edusi), que compta amb finançament europeu i va ser aprovada en l’anterior mandat.

El consistori vol adquirir tres estacions per mesurar els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) i cinc estacions multiparàmetre per mesurar la contaminació per partícules (PM10 i PM2,5), el monòxid de carboni (CO), el gas ozó (O3) i l’NO2. Com a innovació, es vol que els sensors mesurin els nivells acústics de la ciutat. La inversió serà de 301.000 euros.

La nova “xarxa mixta” de sensors permetrà donar informació en temps real a la ciutadania –a través d’Internet– i dotar la ciutat d’un etiquetatge dels carrers en funció de la qualitat de l’aire. S’espera també que, en una segona fase, s’implanti un sistema de modelització i predicció d’episodis contaminants a 24 i 48 hores.

A Sabadell ja hi ha actualment una estació per mesurar la qualitat de l’aire, que va ser instal·lada per la Generalitat de Catalunya a l’encreuament entre la Gran Via i la carretera de Prats de Lluçanès. Els nous sensors seran els primers col·locats pel govern municipal, que encara no ha decidit on els situarà exactament.

Tot i que aquests són els primers sensors ambientals que es compraran a Sabadell, l’Ajuntament ja havia fet algunes proves entre el 22 de setembre i el 16 d’octubre del 2017 amb vint-i-un sensors de control de l’NO2 i també de control de PM10 situats a zones amb més o menys trànsit. Els resultats d’aquests tests, fets públics per la Diputació de Barcelona, van permetre observar una relació directa entre la concentració d’NO2 i les intensitats.

Reunió amb el conseller

Precisament aquest passat dilluns, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va convocar una reunió d’urgència amb ajuntaments i institucions de Barcelona i rodalia per afrontar els problemes ambientals de la zona. La trobada arriba després que la Comissió Europea anunciés que portarà l’Estat espanyol al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per la contaminació a Barcelona, el Baix Llobregat, el Vallès i Madrid.

“Hem pogut comprovar que a Sabadell, concretament, complim amb els límits que marca la Unió Europea, però que aquest compliment encara no és ni suficient ni adequat”, explica la regidora Mar Molina, que va assistir a la reunió, “tot i això, s’està treballant per intentar solucionar aquest problema i des del 2017 ha millorat la situació”. Entre les mesures plantejades a la trobada, hi ha la implementació de zones de baixes emissions a municipis metropolitans com Sabadell, o l’acceleració dels carrils Bus-VAO a la B-23 i la C-245.

El conseller Damià Calvet i altres representants de l’àmbit metropolità de Barcelona, a la reunió d’aquest dilluns / CEDIDA

Comentaris
To Top