Ciutat

Queralt Poch: “M’interessa saber com substituir un material de la construcció per un residu”

La sabadellenca Queralt Poch ha guanyat la primera edició dels premis de treballs de recerca de Batxillerat que atorga l’Escola de Camins de la UPC en col·laboració amb el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona. El projecte parteix d’una pregunta: “Com pots substituir un material de la construcció per un residu i que no caigui?”.

Queralt Poch, amb el diploma de premiada / MARCEL FERNÁNDEZ

El seu treball es titula Estudi de la viabilitat des d’un punt de vista de resistències mecàniques de l’ús de cendres calcinades de llots de depuradora com a substitut parcial del ciment de tipus Pòrtland i l’ha fet durant sis mesos en el marc del curs de segon de batxillerat científic que ha cursat a l’escola La Salut de Sabadell. “Volíem estudiar si la utilització de cendres de llots servirien com a substituts del ciment”, explica Poch. Un dels punts més importants confessa que ha estat la documentació, perquè al principi explica que “no en sabia pràcticament res”.

Reduir el diòxid de carboni

L’origen de la investigació té un rerefons sostenible, i és que apunta que “en obtenir el ciment hi ha una gran alliberació de diòxid de carboni i això provoca un impacte ambiental”, la qual cosa voldria reduir. Les proves li han permès concloure que sí que es podrien utilitzar les cendres de llot a canvi de reduir el ciment. La investigació l’ha fet entre l’escola i el laboratori de materials de la UPC, on també treballa el seu professor i director del treball, Andreu Codina.

L’any que ve estudiarà Farmàcia perquè les assignatures que més li agraden són la biologia i la química i aquest grau ho inclou, juntament amb la investigació.

Comentaris
To Top