Ciutat

El Ball de la Bola vol ser un referent de la cultura popular sabadellenca

L’any 98 es va ballar per primer cop, durant la festa major de Sabadell, el Ball de la Bola. Aquesta dansa, que té un inici cerimoniós, acaba amb les parelles donant voltes i més voltes en un complicat intent de no perdre ‘la bola’. L’aposta per aquesta dansa va sorgir de l’Esbart Sabadell Dansaire, que ha obtingut reconeixement i bona acollida d’aquesta proposta de festa major.

Una beguda amb història

La idea, explica Míriam Vizcarra, responsable de la Comissió organitzativa del Ball de la Bola, “va sorgir d’una xerrada sobre cultura popular. Ens vam adonar que a la ciutat no hi havia un ball pròpiament sabadellenc”. A partir d’aquí, Joan Nonell i Lluís Subirana van iniciar una recerca històrica. A través de Marian Burguès i el seu llibre Sabadell del meu record van esbrinar que a Sabadell s’havia fet un ball anomenat dels Hereus. També que “per festa major i festes importants, es bevia una beguda anomenada La Bola, i que se servia amb sopera”, explica la Míriam.

Aquesta beguda consisteix en cervesa i gasosa a parts iguals i s’hi afegeix un bolado. Que -diu la Míriam Vizcarra- “no és altra cosa que clara d’ou amb sucre, i banyat i flamejat amb rom”. La coreografia del Ball de la Bola es deu a Montserrat Capdevila i Tomàs Manyosa i la música, afegeix la Míriam, “és una composició original de Tomàs Manyosa”. Amb aquesta proposta, l’Esbart Sabadell Dansaire s’ha fet més visible a la ciutat, i alhora “cada vegada més gent coneix el ball i ens pregunten que quan ho farem”. Assegura que l’entitat se sent molt satisfeta del resultat d’aquesta iniciativa.

/ LL.F

El Ball de la Bola té una part molt protocol·lària, que consisteix en l’arribada de les parelles a la plaça Sant Roc; “abans se sortia des d’aquesta mateixa plaça però ja fa anys que se surt de la casa Duran”, diu la Míriam. La comitiva està encapçalada per la parella guanyadora de la darrera edició i les altres parelles guanyadores d’altres anys. Els acompanyen representants de diverses entitats sabadellenques, “un any fins i tot hi va participar el gegantó dels Pessebristes de Sabadell”, diu Vizcarra. La presència de les entitats dona un pes específic a aquest acte festiu, perquè “és important el suport de les altres entitats culturals i socials de la ciutat”.

Un cop a la plaça Sant Roc, l’alcaldessa haurà de complir amb la tradició i “lliurarà les medalles als guanyadors de l’any passat”. Aquestes medalles són obra del Gremi de Joiers de la ciutat, que es va oferir a fer-les. Cada any, després del Ball de la Bola, les medalles queden custodiades per l’Ajuntament. A la darrera part del ball, les parelles s’ho juguen tot a una carta. No s’hi val agafar la copa amb els dits, i cal seguir el ritme dels vals-jota que a poc a poc es van accelerant amb la clara intenció de fer perdre l’equilibri als balladors.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top