Ciutat

El ‘making of’ de la Festa Major

Són diables i diablesses portadores del foc, gegants i capgrossos que representen la ciutat i els seus barris. Uns aixequen castells amunt, molt amunt. Uns altres puntegen arran de terra, mans aixecades, al so de la cobla. N’hi ha que van armats, amb bastons, fent espetegar la fusta; i altres, trabuc a la mà, desperten l’esperit de la festa. Són les colles de cultura popular que donen emoció a la Festa Major. Rere tot aquest imaginari hi ha molt voluntariat, estimació per la cultura de la terra i sobretot moltes hores d’assaig perquè les seves actuacions a la Festa Major surtin perfectes.

Sílvia Simó pentina l’Àvia de la Colla de Gegants i capgrossos de Sabadell / LLUÍS FRANCO

Els primers a posar-se en solfa han estat els Saballuts. Assagen gairebé sempre de nit al seu local del carrer dels Emprius. Els primers a arribar són els infants. Seuen al fons de la sala, atents a la crida del cap de colla, amb el mocador al cap, semblen pirates a l’espera de l’abordatge. A la colla no “hi han faltat mai enxanetes, diu el seu president, Joan Carles Sánchez”. Els castellers tenen l’agenda plena, per tant, l’assaig és intensiu. El cap de colla va donant les ordres mentre es van formant figures que s’alcen cap amunt. Disposen de xarxa de protecció, però per a la torre que estan fent no l’utilitzen.

Hi són tots, bé, gairebé no hi falta ningú. Sánchez explica que hi ha famílies senceres que ja ho tenen com una tradició, “quan entres en aquest ambient, és difícil deixar-ho, enganxa”. La preparació de la Festa Major és de les coses que els fa més il·lusió. “Fem els pilars d’inici i algun castell de divendres a la tarda, abans del pregó; el dissabte, les vigílies; i diumenge, l’actuació gran”. Enguany els acompanyaran els Minyons i els Castellers de Barcelona, explica Sánchez, que afegeix que volen estrenar algun castell.

A cop de bastó

Els bastoners celebren enguany el 20è aniversari del Ball del Rodet. Aquest és un ball que protagonitzen els nens i nenes que hi participen. Aquest any, el ball tindrà un acompanyament musical especial. La Colla de Bastoners han fet una crida per comptar amb la col·laboració de músics sabadellencs. I ja s’ha fet una petita formació que aquests dies ha estat assajant la música que acompanya el rodet. La colla jove dels bastoners es prepara cada dijous el vespre, mentre que els petits ho fan els dissabtes al matí. Aquests dies han tingut algun assaig extra amb motiu de la Festa Major. A banda dels bastoners, els sardanistes de la ciutat ja fa dies que estan entrenant per posar-se a punt per a les ballades d’aquests dies de festa. La Colla Mirant el Cel, i la Colla Sabadell són dues colles de competició. Les ballades de festa els van com anell al dit per començar a escalfar motors per participar en el Campionat de Catalunya, segons Manel Manau, de Sabadell Sardanista. Ells van fer un assaig intens aquest dimecres passat a la seva seu del carrer Ribot i Serra.

Pentinant els gegants

Ahir a la tarda, la Colla de Gegants i capgrossos de Sabadell engalanaven els gegants i les gegantes a Ca l’Estruch. L’Àvia té cabells naturals i cada any Sílvia Simó la pentina. Xavi Prexent, membre de la colla, explica que “és l’única que té cabell, els altres porten barrets o gorres i és més complicat pentinar-los”. També van assajar el ball de plaça, una feina que té el seu valor, ja que els gegants tenen un pes d’entre 60 i 80 quilos. Aquest any, la colla vol celebrar els 90 anys dels Avis: “Ja ho hem demanat a l’Ajuntament, perquè nosaltres no tenim pressupost”, diu Prexent.

Les colles de foc de Sabadell es preparen per a les cercaviles i també per a la Cercavila Infernal de diumenge 8, que travessa la ciutat de nord a sud i que acaba amb el Mercat del Foc. Són cinc colles de foc que aquests dies ja tenen les torxes escalfant-se. Els Diables de la Creu Alta assagen al seu local, El Tallaret, i també davant la plaça de la Creu Alta. Els primers a fer-ho són els tabalers d’aquesta colla. Un grup molt jove que ja va destacar en el Concurs Nacional d’Enceses de Diables de Catalunya.

Comentaris
To Top