Ciutat

De festa en festa des d’avui

Des d’aquest dijous a dilluns gaudiu de les activitats de la gran celebració de la ciutat

Un moment de l'Animalada petita / LLUÍS FRANCO

Aquest vespre, l’Animalada infantil encetarà les festes de la ciutat. Ho farà, com és tradició, amb una cercavila pel Centre. A la nit serà el torn dels joves amb el pregó de les Barraques, que enguany anirà a càrrec dels animals de la colla.

Els autèntics responsables d’animar l’ambient seran els gegants i capgrossos de la ciutat, que conviden a la participació i a compartir els molts actes que s’hi faran. Aquests gegantins sabadellencs aniran acompanyats dels músics de totes les colles de geganters de Sabadell. Sortiran de ca l’Estruch i aniran fins a la plaça Sant Roc.

Una caminada que de ben segur arrossegarà molts adeptes al llarg del seu recorregut, i que acabarà de nit, amb la lluminositat del Sabaflaix gegant. La festa és de tothom, i els més petits podran felicitar enguany el capgròs dels bastoners, el Rodet, que compleix 20 anys i que convidarà la mainada a concursar en el popular Ball del Rodet. El pregó trencarà per uns moments l’efervescència del carrer, tan sols per recordar-nos que som una comunitat que val la pena. I després, la gatzara i la música continuaran amb tot l’imaginari festiu.

Els Castellers de Sabadell dibuixaran el pilar d’inici contra el cel que ja s’anirà enfosquint. De nit, s’aixecarà el teló de les actuacions musicals que al llarg de tres dies ens oferiran una variada cartellera d’actuacions, en diferents escenaris.

Els Castellers, en un assaig previ a la festa / LLUÍS FRANCO

Des de Judit Neddermann, Bebe, Blanca Ross, fins a bandes com Obeses i Roba Estesa, i molt, molt més. La festa és polièdrica, té ofertes per gaudir-la a totes les edats. I cadascú l’observa amb els seus ulls. Els més petits se la miren amb ulls esbatanats, tot escoltant contes, admirant els gegants, sentint espetegar els focs o participant dels tallers que les diverses entitats han preparat.

Els joves la viuen intensament al carrer, a les Barraques, als escenaris musicals. Un any més l’Eix Macià es converteix en un centre neuràlgic d’esbarjo. Concentrarà bona part de l’oferta destinada als més joves de la ciutat. El trànsit es talla, un inconvenient que els sabadellencs i sabadellenques assimilen amb resignació: és Festa Major, ja se sap!

La festa que ens apropa a la tardor després d’un estiu calorós, que ens ha castigat amb altes temperatures. Però oblidem el passat i tornem a la festa. Una bona oportunitat per fer allò que habitualment no tenim a l’abast: una ruta d’activitats que podem programar al nostre gust. Amb família, amb amics, també en solitari.

Aprofitem per afegir al nostre àlbum vital experiències enriquidores que la festa posa a la nostra disposició. Des de la Fira d’Atraccions, la Fira d’Artesans, racons per fer tallers, exposicions, una passejada de gossos, o amb els autobusos històrics, rutes com la del Vitrall, o pujar al trenet del Parc Catalunya. És també una bona ocasió per emprovar-se els capgrossos i donar la mà als gegants més vells, els Avis. També és moment per conèixer les danses del món, i per escoltar els grups locals –sovint més escoltats fora de la ciutat–. I per passejar de punta a punta de la ciutat i conèixer millor altres veïnats.

La colla Sabadell Sardanista, assajant / ÓSCAR ESPINOSA

Per als més esportistes, la Festa Major els posa deures amb un extens programa d’activitats esportives que ofereix des de la participació en la cursa popular de Festa Major, fins a la passejada en bicicleta, el torneig d’escacs o el bateig submarinista, fins a les jornades de futbol al pavelló de Cal Balsach, a més d’una pila de torneigs de tots els esports.

Qui es pot resistir a tot això? I no oblidem que la festa és de tots i per a tots, per ballar-la, cantar-la i tastar-la mos a mos, sense deixar res al plat.

El programa de la festa major, ja disponible a Internet

Comentaris
To Top