Ciutat

Les víctimes d’accidents de moto es disparen més d’un 40% en cinc anys

36 morts fins a l’agost a tot Catalunya, una de les xifres més altes de la dècada, han encès totes les alarmes

Els Mossos han desplegat conjuntament amb el Servei Català de Trànsit una campanya de control de motos a les carreteres catalanes / LLUÍS FRANCO

Flors a la cuneta i cascos als peus”. Així descriu el portaveu espanyol de la Unió Internacional per a la Defensa dels Motociclistes, Juan Carlos Turibio, els mals temps que viuen els motoristes. Un de cada tres morts a les carreteres catalanes des de l’inici del 2019 portaven casc. El comptador no ha cessat i va tancar l’agost amb 36 víctimes mortals –dues al Vallès Occidental–, un dels pitjors registres de la dècada.

Sabadell i el conjunt de la comarca s’ha convertit en terreny hostil per a aquells que circulen sobre dues rodes. En només cinc anys, tant els accidents de moto com el nombre de víctimes –ferits lleus, greus i morts– s’han disparat. Fins a l’agost, els registres al Vallès Occidental havien pujat un 43% i un 41%, respectivament. 232 víctimes en 216 sinistres –la majoria, sortides de via i impactes amb un turisme–. En aquestes xifres elevades, l’estiu ha fet estralls: 87 accidents només en els darrers tres mesos.

En el Servei Català de Trànsit la sensació general és de preocupació davant d’unes xifres gens encoratjadores. “Al Vallès Occidental i les comarques veïnes, sis de cada deu accidents són de motocicleta, quan només representen el 10% del parc automobilístic”, exposa en declaracions al D.S. el cap d’àrea de Trànsit de la Regió Metropolitana Nord, Pedro Castrejón. De moment, la inquietud de l’administració s’ha plasmat en un reforç de la vigilància a les carreteres. Més controls preventius que s’han traduït en més sancions: les multes a motoristes han crescut un 30% en dos anys, 4.301 expedients oberts fins a l’agost, 993 més que en el mateix període de l’any 2017. Les víctimes, però, no cauen.

Tant l’administració com els usuaris comparteixen el malestar per l’accidentalitat, però s’entrecreuen responsabilitats: mentre el Servei Català de Trànsit apunta als conductors i a l’estat del vehicle, associacions com la Unió Internacional per a la Defensa dels Motociclistes acusen els governs estatal i autonòmic de gestionar les carreteres de manera “caciquil, il·legal i irresponsable”.

“Acabem d’enterrar una nena a Tenerife perquè va xocar amb la barrera de seguretat”, lamenta el portaveu d’aquesta entitat, Juan Carlos Turibio. La falta de protecció als laterals forma part d’una llarga llistes de greuges, com els asfaltats en mal estat a les vies secundàries, on també detecten problemes d’estretor, revolts excessivament tancats i una senyalització obsoleta.

Trànsit aprecia altres factors que han incrementat el risc, com la popularització de les motos a la darrera dècada. Només a Sabadell, el 2017 hi havia 13.086 motos, una per cada 16 habitants. Deu anys enrere, eren un 55% menys (8.454, 2007). “Hi ha hagut una invasió de models i cilindrades, especialment per carreteres molt congestionades com la C-16 i la C-58”, exposa Castrejón.

La democratització de la moto, segons Trànsit, també s’ha trasllat en més conductors sense experiència, que condueixen sense equipament de protecció –i fins i tot amb el casc descordat–. Una deixadesa que ha tocat de ple la moto, com el mal estat dels pneumàtics. “Si les rodes van malament, la resta també hi anirà”, avisen. Serà una víctima més, la número 37.

Comentaris
To Top