JOAN BERLANGA

Els reptes educatius

[Per Joan Berlanga, exregidor d’Educació]

Comença el curs escolar i un cop més la qüestió de l’educació resta a segona fila. Tanmateix, els que creiem en aquest dret bàsic amb tanta potencialitat transformadora hem de continuar reivindicant la seva importància Els reptes educatius de Sabadell són molts i variats però, segons el meu parer, 10 són prioritaris:

1. Donar resposta al principal problema educatiu del país: la manca d’una autèntica equitat educativa, que impedeix que tot l’alumnat tinguin les mateixes oportunitats. Aquesta realitat ve determinada, en gran manera, pel nivell formatiu i adquisitiu dels pares i, per revertir-la, cal posar més recursos als centres i als alumnes que més ho necessiten.

2. Reduir l’absentisme i l’abandonament escolar. Tal com mostra la diagnosi del Pla per l’Equitat i Èxit Educatiu, aquests fenòmens tenen una dimensió preocupant a la ciutat: de mitjana un 9% dels alumnes no van regularment a l’escola i un 20% de l’alumnat de secundària es troba en situació d’abandonament escolar. Aquest problema cal combatre’l amb determinació amb plans específics.

3. Quant a les infraestructures, cal accelerar al màxim la construcció dels centres que estan en mòduls prefabricats. S’ha de crear una nova escola de primària a la Creu Alta (si no, els propers cursos faltaran places) i cal estudiar la possibilitat d’incorporar a la xarxa pública algun centre concertat per atendre l’augment de demanda de famílies del Centre que prioritzen centres públics.

4. Ampliar l’oferta educativa pública de l’etapa 0-3 construint noves escoles bressol, prioritzant els barris de Concòrdia, Covadonga i Gràcia, tal com queda establert al Pla per l’Equitat i l’Èxit Educatiu.

5. Donar sortides educatives i de formació ocupacional als joves que han abandonat els estudis, que els permetin reenganxar-se al sistema educatiu per tenir un accés al món laboral en bones condicions amb la creació d’un centre de noves oportunitats educatives.

6. Millorar la Formació Professional és un altre repte de ciutat estratègic. Cal continuar prestigiant i augmentant aquests estudis i aconseguir que la ciutat pugui participar en la planificació de l’oferta, conjuntament amb la Generalitat.

7. Les activitats de tipus esportiu, artístic, d’educació en el lleure, etc., fora de l’horari lectiu són clau en la formació. En aquest sentit, cal continuar fent esforços per estendre aquest tipus d’activitats entre els infants i joves que ara n’estan exclosos, sovint per motius econòmics.

8. Reforçar la relació amb la UAB és també un repte clau. La tradició esportiva local, els equipaments esportius del complex de Sant Oleguer i l’actual presència de la UAB al Taulí són una oportunitat perquè Sabadell pugui esdevenir un referent en la formació universitària en l’àmbit de la salut i l’esport.

9. L’envelliment dels equipaments escolars és un altre dels reptes que tenim davant. La majoria de les escoles Sabadell es van construir entre els anys 70 i 80 i moltes d’elles necessiten reformes importants i millores en eficiència energètica, que cal anar abordant amb urgència.

10. Finalment, cal continuar fent esforços per garantir que l’Escola Municipal de Música i l’Escola Illa puguin continuar oferint uns serveis d’excel·lència i que disposin d’uns equipaments i recursos adients per fer la seva tasca i que pugui arribar al màxim de població possible.

Durant els darrers quatre anys, la regidoria d’Educació ha posat fil a l’agulla per donar resposta als reptes amb l’aprovació del Pla per l’Equitat i l’Èxit Educatiu, amb un increment pressupostari de gairebé el vint per cent en educació durant el mandat i en moltes actuacions en aquesta direcció. Esperem que el nou govern continuï prioritzant l’educació, que ho faci amb consens i eficàcia i que cadascú i cadascuna de nosaltres, des dels nostres àmbits, empenyem en la bona direcció per guanyar-nos un futur millor.

Comentaris
To Top