Ciutat

Lluís Maria Anglada, advocat de Jordi Ros: “Que un funcionari filtri un sumari és un delicte”

Un dels moments de l’escorcoll del passat dilluns 23 de setembre / VICTÒRIA ROVIRA

Lluís Maria Anglada afronta un repte com a advocat des del divendres passat. Porta la defensa de Jordi Ros, un dels set CDR empresonats sota l’acusació de terrorisme. Ha coincidit en una ocasió amb l’encausat a la presó de Soto del Real, a qui ha vist especialment colpit pel seu empresonament. “Li va canviar la vida de la nit al dia”, lamenta. Ara, focalitza la seva defensa a treure’l de la presó.

Ha coincidit ja amb Jordi Ros. Com es troba?

Està molt trasbalsat i cascat… No sé si la paraula correcta seria dir que està en xoc, però li està costant fer-se’n a la idea. Costa d’imaginar el que li va passar… imagina’t que et venen a buscar a casa a la matinada i t’empunyen amb armes a tu i a tota la teva família. Pensa que ell no té constància d’haver fet res malament.

Però fa uns mesos es va produir un incendi a casa de Ros i ell mateix ha dit que comptava amb material explosiu.

L’incendi va ser per una olla, és un tema merament culinari i així ho corrobora l’assegurança. Ara sembla que se li vulgui treure partit i es vulguin trobar indicis on no n’hi ha. De fet, no s’ha trobat cap explosiu.

Alguns mitjans el situen al capdavant de l’entramat dels CDR.

Determinats mitjans de comunicació es dediquen a publicar informació sense contrastar. Per què, què és comprar material explosiu? Comprar lleixiu? La gent ha de saber que fabricar una bomba no és agafar un pot de Nesquik i posar-hi una metxa. La goma-2 no la pot fer qualsevol a casa… Sembla que es vulgui criminalitzar els CDR.

Considera que es pot fonamentar l’empresonament de Ros i la resta d’encausats?

Ens falta informació. Estem en una situació complicada i d’indefensió: el que sí que puc dir és que en les interlocutòries que he rebut hi ha fragments que no apareixen, com la fonamentació dels fets, necessària per justificar qualsevol empresonament.

Creu que s’han vulnerat els drets de Ros?

Hi ha hagut un cúmul d’irregularitats, no sé si intencionades o no, i va tenir un advocat d’ofici fins al divendres passat. De fet, en el moment de la detenció no se’l va informar que tenia dret a defensa, quan és fonamental.

Com valora que les detencions es produïssin una setmana abans de l’aniversari de l’1-O?

Les casualitats no existeixen, m’ho van explicar de petit. Tota reacció té una acció prèvia.

Què pensa de les filtracions als diaris nacionals?

No es pot fer el que s’està fent quan el cas està sota secret. Considero que és molt greu que s’hagin filtrat les imatges i parts de la interlocutòria, i recordo que el fet que un funcionari filtri un sumari és delicte al Codi Penal.

Quin serà el seu proper pas en la defensa de Ros?

Recórrer la presó i estudiar algun tipus d’acció davant les filtracions.

Si queda finalment empresonat, demanaran el trasllat a una presó catalana?

Anar de pressa no vol dir fer les coses millor. El que s’ha de fer primer és recórrer la presó. Hi insisteixo.

Comentaris
To Top