Ciutat

L’operació dels CDR divideix els partits: “Estratègia del terror” o “Estat de Dret”?

L’operació dels CDR divideix els partits en el primer ple municipal després de l’operació policial

Fotografia: Victòria Rovira

L’operació contra els CDR a Sabadell encara porta cua (també en la política municipal). Independentistes i constitucionalistes han xocat per l’empresonament de set persones –dues de les quals de Sabadell– pels delictes de terrorisme, tinença d’explosius i conspiració per a cometre estralls. Uns han parlat de l’Estat en termes “d’estratègia del terror“, mentre els altres han recolzat “l’Estat de Dret” i la “separació de poders” d’Espanya. El motiu de disputa entre els grups municipals ha estat una moció de suport al col·lectiu Els 9 de Lledoners, del qual forma part un dels detinguts en l’operatiu del 23-S, David Budria.

El col·lectiu 9 de Lledoners representen les nou persones –quatre de les quals de Sabadell– investigades des del passat febrer pels talls a la carretera C-55 en les proximitats de la presó de Lledoners (Bages), amb l’objectiu d’impedir el trasllat dels polítics independentistes empresonats a Madrid per la celebració del judici al Procés.

Els encausats, estretament vinculats a les detencions de la setmana passada, han demanat el suport als empresonats sabadellencs i als investigats per ambdues causes, a banda d’instar a la Generalitat que es retiri com a acusació de la causa dels fets de Lledoners i que els Mossos deixin de fer “la feina bruta a la Fiscalia espanyola”. Durant la presentació de la moció, que ha estat rebutjada gràcies al vot de gràcia de l’alcaldessa, també s’ha fet veure el mateix Budria i la seva parella, també investigada en el marc de l’operació contra els CDR.

Una democràcia “plena”…

Els grups constitucionalistes han demanat respecte a les decisions judicials davant les darreres detencions i han refermat el seu compromís amb l’Estat de Dret. El PSC, de la mà de Pol Gibert, ha volgut deixar clar que no comparteix les insinuacions sobre la falta de “separació de poders” a l’Estat. El portaveu de Cs, Adrián Hernández, ha fet orni amb els “suposats presos polítics” i ha parlat d’Espanya com “una democràcia plena” on existeix la “separació de poders”.

… o una “estratègia del terror”

Per contra, els independentistes han tornat a llençar acusacions contra el poder judicial i el mateix govern espanyol, a qui han acusat de perpetrar una “estratègia de terror” que ha tingut especialment impacte a la ciutat. “Sabadell té el 25% dels presos polítics“, ha destacat Francesc Baró, de Junts per Sabadell. Des d’ERC, la regidora Èlia Soriano ha parlat “d’atacs contra moviments polítics”, identificant les operacions policials amb una suposada operació d’Estat.

Qui més ha criticat els fets dels darrers dies ha estat, com era previsible, Crida per Sabadell. La seva portaveu, Nani Valero, ha considerat que s’estan “criminalitzant” persones i col·lectius. Ha lamentat, en aquest sentit, que el Govern no s’hagi adreçat a les famílies dels detinguts: “S’han interessat per ells?”, li ha dit Valero a l’alcaldessa, Marta Farrés. Una pregunta que no ha rebut cap resposta.

Comentaris
To Top